Thinkingbig.nl
  • Alle berichten
  • Investeren
    • Beleggen
    • Eerder met Pensioen
    • Investeren in vastgoed
    • Passieve inkomsten
    • Peer-2-peer lending
  • Huis en hypotheek
    • Hypotheek versneld aflossen
    • Energiezuinig Huis
  • Besparen
    • Energie besparen
    • Energiezuinig Huis
    • Hypotheek versneld aflossen
  • Vastgoed rendement berekenen
  • Portefeuille
Thinkingbig.nl
Over geld, investeren, werk & genieten
Automatisch beleggen – onze ‘nieuwe’ kijk op beleggen

Automatisch beleggen – onze ‘nieuwe’ kijk op beleggen

1 december 2020

Terwijl ik met de kinderen bij de kinderboerderij ben, kijk ik snel op mijn telefoon hoe onze aandelen ervoor staan. Later, onder het kijken van het Sinterklaasjournaal, zit papa met een half oog het beursnieuws te lezen. ‘S avonds op de bank, is papa op zoek naar bedrijven voor op de watchlist. Ik heb twee kinderen, een drukke baan, fijne vrienden, en een geweldig huwelijk. En ik ben ook niet echt een jonge god meer, als ik dat ooit al was 😉 Onze manier van beleggen past niet (meer) bij ons leven. In deze levensfase wil ik niet bezig zijn met geld. Ik wil liever helemaal automatisch beleggen.

Vorig jaar stopte ik al met het kopen van losse aandelen. Ik stapte over op ETF’s. Yay, VWRL 🥳 Later wisselde ik van broker. En net twee maanden geleden ben ik ook gestopt met ETF’s.

Wat we nu doen lijkt daarmee helemaal niet meer op onze oude ‘brood & spelen + VWRL’ strategie. We hebben een ‘nieuwe’ kijk op beleggen. Kortom: tijd voor het herschrijven van onze beleggingsstrategie.

Waarom een nieuwe beleggingsstrategie?

Ik schrijf onze nieuwe strategie op, zodat ik mezelf in moeilijkere of emotionele tijden kan houden aan de gemaakte keuzes. Kiezen is makkelijk, maar jezelf aan je plan houden is soms moeilijk. En beleggen brengt alleen rendement als je stug doorzet.

Daarom wijzig ik nu de strategie: in kalme tijden maak je rustig je keuze, zodat je in slechte of spannende tijden niet hoeft te kiezen. En gek genoeg is het nu rustig in huize Thinkingbig.

Waar loop ik tegenaan met onze beleggingen?

  • Tijd en energie: bedrijven uitzoeken, kwartaalverslagen lezen, het nieuws volgen. Het kost allemaal erg veel tijd en energie. Ik heb nekklachten van mijn telefoongebruik.
  • Emotie: doordat het kopen van aandelen en ETF’s handmatig handelen vraagt, elke keer, ligt ook elke maand emotie op de loer. Bij elke transactie creëerde ik een moment waarbij emoties invloed konden hebben. En dat gebeurde ook wel eens…
  • Veranderingen: onze broker, Degiro, onderging een aantal veranderingen. Ze werden overgenomen door het Duitse Flatex, Degiro introduceerde een eigen geldrekening, én ze werden op de vingers getikt door de AFM. Voor mij aanleiding om ontevreden te zijn over onze broker.
  • Prioriteit: ooit, lang geleden, schreef ik over het belang van rendement. Misschien valt nu pas het kwartje… Het hoogste rendement is minder belangrijk dan je denkt. ‘Optimaal rendement’ is voor ons geen prioriteit.

Lang verhaal en doodsaai. Wat doe je dan nu?

Onze wensen

Op basis van onze uitdagingen is het schrijven van een wensenlijstje een koud kunstje:

  1. Geen tijd en energie investeren in het bijhouden van bedrijfsnieuws, resultaten en koersen.
  2. Geen maandelijkse ‘dingen doen’.
  3. Een gerust gevoel bij waar ons geld geparkeerd staat.

Onze nieuwe beleggingsstrategie

Wie bieden dit?

Zeker niet aandelen kopen via prijsvechters.

Grootbanken, gek genoeg wel. En fondsen.

Lekker ouderwets, onze ‘nieuwe’ kijk op beleggen.

Met hulp van blogvriend mr. FOB waren onze nieuwe fondsen snel uitgezocht.

  • 33% in een Beheerd Beleggen product van ING
  • 33% in een NT wereldfonds via ABN Amro (nog in te richten!)
  • 33% in een Actiam wereld aandelenfonds via ING Zelf Beleggen

Elke 25ste van de maand, automatisch, wordt netjes direct vanaf de betaalrekening gekocht. Één a twee dagen nadat het schip met geld komt binnenvaren (kuch, de maandelijkse belediging, kuch).

Hiermee houden we opvallend genoeg de lopende kosten alsnog redelijk laag. De ING plus de Actiam fondskosten zijn bijvoorbeeld lager dan de VWRL kosten. Dat wist ik niet. Ook qua dividendbelasting is deze constructie iets gunstiger, heb ik me laten vertellen.

We kiezen voor twee (groot)banken vanwege het spreiden en het gevoel van veiligheid.

Doordat we nu in fondsen beleggen hoeven we niks handmatig te doen. Een ingeplande maandelijkse aankooporder regelt alles voor ons.

Automatisch beleggen in een wereldfonds kan bijvoorbeeld in NT World via ABN Amro
Automatisch beleggen in een wereldfonds kan bijvoorbeeld in NT World via ABN Amro

Herbalanceren

Ik geloof in de kracht van het opnemen van obligaties in je portefeuille, met als doel regelmatig herbalanceren. Mijns inziens levert dat het meest voorspelbare resultaat. Maar ook herbalanceren is handmatig werk. En ons aan ons herbalanceer schema (elke 6 maanden) houden blijkt moeilijk. Ook hier ligt emotie op de loer.

Dat gaan we dus niet meer doen. Om toch de stabiliteit van ons vermogen een beetje te bewaken kies ik voor een beheerd product. Ongeveer een derde van onze inleg wordt straks belegd door een bank. In dat deel zit ongeveer 50% obligaties, en dat mogen zij voor ons balanceren.

Voor het wegnemen van handmatig herbalanceren betaal ik behoorlijk. Dit mixfonds kost namelijk 0,59% per jaar. Mijn oude obligatie ETF (DBZB) was met 0,25% per jaar ongeveer de helft goedkoper.

Automatisch beleggen is heerlijk

Onze ‘oude’ beleggingsstrategie, Simpel Beleggen, is hiermee vervangen. Nu is de tijd van ‘automatisch beleggen’.

Alle emotie is uit mijn beleggingen. Alle tijd en energie blijft over voor andere dingen. Ik heb nog een klein ‘pretlijstje’ aan aandelen, waarbij het resultaat er eigenlijk niet toe doet…

Een voetbalclub met Europese allure uit een grote Nederlandse stad bijvoorbeeld. Ik wil geen namen noemen.

Ik kijk minder vaak op mijn telefoon. Ik besteed minder tijd en energie aan (beurs) nieuws. Ik maak me minder druk als één van ‘mijn bedrijven’ slechte jaarcijfers presenteert. Ik hoef niks meer uit te zoeken. Inloggen bij mijn broker? Nergens voor nodig! Papa kan met belangrijkere dingen bezig.

Automatisch beleggen is heerlijk.

Dan maar een paar achter-de-komma-procentjes lager rendement. Drink ik wel een lactosevrije-latte minder ☕️

Rust > rendement

In een kwartiertje per twee weken alles leren over investeren, beleggen & passief inkomen?

- Als je je inschrijft ontvang je de gratis persoonlijke financiën cheatsheet 🎉

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Gerelateerd


Beleggen, Investeren
Mr. Thinkingbig Mr. Thinkingbig

Mr. Thinkingbig is een midden dertiger. Getrouwd en gelukkig samen met Mrs. Thinkingbig. Samen hebben ze twee kleine kinderen. Met z’n allen proberen ze het leven zo vrij en blij als mogelijk te maken. Financiële vrijheid speelt een centrale rol (voor de volwassenen 😅). Bereik me via Twitter of stuur me een mailtje op mr@thinkingbig.nl

10 thoughts on “Automatisch beleggen – onze ‘nieuwe’ kijk op beleggen”

  1. DutchFI schreef:
    18 december 2020 om 14:06

    Ik lees in je artikel niets over dividend? Hoe verhouden deze zich in de oude en nieuwe situatie?

    1. Mr. Thinkingbig schreef:
      18 december 2020 om 14:27

      Ha DutchFI,

      Dividend wordt uiteindelijk bepaald door de bedrijven in je fonds if tracker. Apple in ACTIAM Wereldaandelenfonds betaald evenveel als Apple in VWRL.

      In het geval van deze overstap ga ik waarschijnlijk iets vooruit in dividend. Beide nieuwe fondsen zijn Nederlands, wat qua dividendbelasting gunstig is. Daarnaast heeft Actiam geen opkomende markten in het fonds. Dat is ook een dividend voordeel, want gevestigde markten keren doorgaans meer dividend uit.

      De uitkering van het Actiam fonds lag over de afgelopen 12 maanden boven de 5%.

      Was dat wat je bedoelde?

  2. Bankspaarder schreef:
    17 december 2020 om 02:40

    Leuk om van je te horen en fijn dat je nu al merkt dat je nieuwe strategie meer rust geeft. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je nieuwe strategie daardoor zelfs meer rendement geeft op lange termijn dan je oude immers meer emotie betekent vaak uiteindelijk minder rendement blijkt uit onderzoek.

    Net als jij heb ik eerder dit jaar al mijn VWRL aandelen bij Degiro gekocht. Ik was in maart bij de dip al ingestapt bij het wereldtotaal fonds bij Meesman en heb na verkoop bij Degiro alles ingelegd bij Meesman. Kortom daar staan inmiddels al mijn beleggingen. Beste keuze die ik dit jaar heb gemaakt: geautomatiseerde maandelijkse inleg en overzicht door 1 fonds bij 1 broker met een wereldwijde spreiding en dividend efficiënt.

  3. L. schreef:
    16 december 2020 om 22:49

    Herkenbaar. Ik beleg op vergelijkbare wijze in NN fondsen. Lage kosten, alles gaat automatisch, en soms vergeet ik zelfs een maand of twee-drie te kijken naar hoe het ervoor staat. Hassle en stress-free beleggen is idd heerlijk 🙂

  4. Dio schreef:
    14 december 2020 om 09:48

    Goede keuze! Ik ben heel benieuwd wat voor een resultaten je hiermee gaat behalen. Het is sowieso slim om regelmatig je strategie te herzien om te kijken of het nog aansluit bij je wensen

  5. RB schreef:
    9 december 2020 om 11:22

    Verstandige keuze om je emotie niet meer te laten regeren. De tijd moet het werk doen.
    Het klinkt een beetje alsof je op je vingers bent getikt door de overheid (je vrouw). 😉
    Is het niet gewoon je telefoon waar je verslaafd aan bent i.p.v. het beleggen?

    1. Mr. Thinkingbig schreef:
      9 december 2020 om 11:41

      Haha. Nee, echt een eigen keuze 😉

      Ik merk dat ik een stuk minder vaak mijn telefoon pak, nu ik minder het gevoel heb dat ik iets moet lezen of bijhouden. Dus het helpt al behoorlijk!

      Minder keuze momenten is erg fijn.

      En een telefoonverslaving, tjah, die heb ik misschien ook wel.

  6. Uitklokken schreef:
    2 december 2020 om 18:20

    Hi Mr. Thinkingbig, simplificeren is vrijwel altijd goed. Prima strategiekeuze dus!
    Ik snap echter een ding niet, je geeft aan dat de kosten van beheerd beleggen lager zijn dan VWRL. Met 0,59% beheerkosten zie ik dat echter niet, ook als je servicekosten meetelt. Ik ben benieuwd hoe dat dan zit.
    Wat betreft dividendlekkage heb je gelijk dat VWRL minder is, de belangrijkste reden waarom ik die niet heb.

    1. Nneorej schreef:
      17 december 2020 om 09:22

      Ik ben ook wel benieuwd hoe dit zit?

      1. Mr. Tb schreef:
        17 december 2020 om 09:36

        Ola!

        Jullie lezen het anders dan ik bedoeld heb, ik heb dat waarschijnlijk niet goed geschreven. Ik bedoelde specifiek de kosten van ING Zelf Beleggen (in staffel 0,12%) plus de ACTIAM fondskosten (0,08%) is lager dan VWRL lopende kosten (0,22%).

Comments are closed.

Comments are closed.

Alles weten over investeren, beleggen en passief inkomen?

De beste ideeën, direct in je inbox ☕️

Ik help je graag om passieve inkomsten op te bouwen, ik geef uitleg over beleggen en andere vormen van investeren. Zoals peer-2-peer lending en vastgoed. Én ik deel onze eigen beleggingen en keuzes. Cool.

Als je je inschrijft ontvang je de gratis persoonlijke financiën cheatsheet.

Wooh! 🥳 Klik op je link in je inbox om je inschrijving te voltooien.

Recente berichten

  • Peaks verhoogt de prijzen, alweer
  • Gasprijzen, de prijs van dagelijkse dingen
  • Mijn aandelen tegen de wereld – the sequel
  • Crypto update: stilzitten – juli 2022
  • Mintos review 2022 – Makkelijk geld uitlenen voor rente

Belangrijke pagina’s

  • Wat is Financiële Onafhankelijkheid?
  • Nieuwsbrief
  • Portefeuille
  • Over thinkingbig

Tools

  • Investeren in vastgoed – Het rendement op vastgoed berekenen
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid

Onderwerpen

  • Beleggen
  • Besparen
  • Bijverdienen
  • Crowdfunding
  • Crypto
  • Eerder met Pensioen
  • Energie besparen
  • Energiezuinig Huis
  • Geen categorie
  • Geld
  • Huis en hypotheek
  • Hypotheek versneld aflossen
  • Investeren
  • Investeren in vastgoed
  • Ondernemen
  • Online bedrijf beginnen
  • Passieve inkomsten
  • Peer-2-peer Lending

Populaire berichten & pagina’s

  • Bijverdienen - 20+ manieren om vanuit thuis bij te verdienen in 2022
    Bijverdienen - 20+ manieren om vanuit thuis bij te verdienen in 2022
  • 7 ideeën om te investeren met kleine bedragen in 2022
    7 ideeën om te investeren met kleine bedragen in 2022
  • Alles over financiële onafhankelijkheid, beleggen, passief inkomen en investeren
    Alles over financiële onafhankelijkheid, beleggen, passief inkomen en investeren
  • Investeren in vastgoed - Het rendement op vastgoed berekenen
    Investeren in vastgoed - Het rendement op vastgoed berekenen
  • EMIM - Écht alles over EMIM
    EMIM - Écht alles over EMIM
  • Ook beginnen met passief inkomen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!
© 2023   All Rights Reserved.
 

Reacties laden....