Dividend beleggen, dat kon wel eens heel groot worden

Dividend beleggen, dat kon wel eens heel groot worden

Stel dat je een geldfruitboompje kan kopen voor € 10. Elk jaar groeit er een klein vruchtje van € 1 aan het boompje, die mag je plukken. Kan je iets leuks voor kopen. Of je plant het vruchtje, na 10 jaar is er dan nog een geldfruitboompje gegroeid. Zou je zo’n boompje kopen?

Dividend aandelen: de geldfruitboompjes van de beurs

Geldfruitbomen heb ik helaas nog niet gezien. Maar wel iets wat daarop lijkt: dividend! Een dividend aandeel is een aandeel dat een deel van de bedrijfswinst uitkeert in contanten. Elk jaar weer.

Bijvoorbeeld Unilever, een bedrijf waar we allemaal wel eens een product van kopen. Bijvoorbeeld Dove zeep, Knorr wereldgerechten of Becel boter. Daar maakt Unilever winst op. Een deel van die winst betalen ze elk kwartaal aan hun aandeelhouders, momenteel € 0,36 per kwartaal per aandeel.

Kortom: Unilever is een surrogaat geldfruitboompje. Één keer kopen, elk kwartaal oogsten.

Een Unilever-aandeel kost op moment van schrijven €38,50. Met € 1,44 per jaar duurt het 26 jaar voordat je je inleg hebt terugverdiend. Dat is te lang. Maar… regelmatig verhoogd Unilever het dividend per aandeel. In 1990 leverde een aandeel zo’n € 0,20 dividend op. In 2016 was dat € 1,28. In 26 jaar is het dividend maal zes gegaan. Door dit gedrag van Unilever wordt jouw ‘return on investment’ over de jaren heen steeds beter, als je denkt dat ze dit kunnen volhouden.

Niet onbelangrijk: het aandeel zelf wordt (soms) ook meer waard. In 1990 kostte Unilever € 4,64 per aandeel.

Over hoe je een groeiend dividend kan vinden heeft dividendgrowthinvestor.com een veel beter stuk geschreven dan dat ik ooit kan schrijven, wel in het Engels.

30 Dividend aandelen in één

Risico’s spreiden is een goed idee. Altijd. Dat geldt extra voor aandelen. Bedrijven lopen risico’s en markten veranderen. Boompjes gaan soms dood. De afgelopen 26 jaar groeide Unilever gigantisch. Over nog eens 26 jaar bestaat Unilever misschien helemaal niet meer. Niemand die het nu met zekerheid kan zeggen. Door je geld te spreiden loop je minder risico om alles te verliezen.

Gelukkig is er tegenwoordig voor alles een ETF (een tracker / een soort pakket aandelen), dus ook een dividend-ETF. Bijvoorbeeld de iShares EURO Dividend ECITS ETF. Daarmee beleg je in één keer in zo’n 30 dividend aandelen van Europese beurzen. Spreiding (wel beperkte!) en contante dividend uitkering in 1. Lekker gemakkelijk.

The endgame: Leven van dividend

Met een afgeloste hypotheek en een zuinige levensstijl kan je goed rondkomen van € 2000 netto per maand. Stel dat je 4.5% dividend realiseert over je investering. Dan zou je met € 2000 * 12 * (100% / 4.5%) = ±€ 550.000 waarde aan dividend aandelen rond kunnen komen van enkel het dividend. Zonder ooit een aandeel te hoeven verkopen.

 

 

 

disclaimer ik heb aandelen Unilever en iShares EURO Dividend UCITS ETF in mijn lange termijn portefeuille. Alles wat ik schrijf over aandelen en/of geldzaken is bedoeld als voorbeeld danwel inspiratie. Het is geenszins bedoeld als concreet advies. Je kan geen rechten ontlenen aan en wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van de content op deze site. Handelen op de beurs brengt risico’s met zich mee, je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.