
Duurzaam beleggen? Koop Shell!
Ik ben het niet eens met het beleid op de school van mijn kinderen, dus ik ga niet naar de ouderavonden. De keuzes van de gemeente staan me niet aan, dus ik ga niet stemmen dit jaar. Mijn lieve vrouw doet iets wat ik niet tof vind, dus ik wil daar niet met haar over praten. De krant schrijft iets wat confronterend is… Dus ik lees het lekker niet! Menselijk gedrag. Jazeker, dit stuk gaat over duurzaam beleggen.
Menselijk gedrag, maar niet altijd productief. Denk je dat er naar jouw wensen wordt geluisterd als je niet komt opdagen? Is de kans groter dat iemand doet wat jij goed vindt wanneer je afstand neemt en er ‘niet mee geassocieerd’ wilt worden?
Ik denk het niet. Als ik iets wil veranderen zal ik aan tafel moeten zitten, meedoen en meepraten.
Duurzaam beleggen is precies wat je denkt dat het niet is
Ik wil geen Shell kopen, want ik wil duurzaam beleggen. Ik wil Shell niet steunen.
Soortgelijke opmerkingen hoor ik vaak onder de lunch. Het is wat mij betreft een denkfout.
Wanneer ik een aandeel Shell koop dan steun ik Shell niet. Ik koop mijn aandeel van een aandeelhouder via de beurs. Shell is geen partij in deze transactie en krijgt er geen cent voor.
Mijn broker (een bank), de beurs en de verkopende partij verdienen aan de transactie. Elke transactie, ook wanneer ik een aandeel ‘Duurzame BV’ koop, steunt banken/brokers en beurzen. Niet het bedrijf dat ik koop.
Een aandeel kopen is invloed kopen
Als de aandeelhouders schreeuwen om olie dan gaat Shell op zoek naar olie…
Iemand moet het aandeel bezitten… Liever een duurzame aandeelhouder dan een niet-duurzame aandeelhouder, toch?
Als ik een aandeel koop verkrijg ik een klein beetje eigendom in Shell. Hoe meer ik bezit hoe meer ik mag bepalen. Invloed. Voor een duurzamere wereld moeten we Shell kopen. En aan tafel zitten. Greenpeace is het met me eens.
Dat werkt zo: als ik aandeelhouder wordt mag ik me vertonen op de aandeelhoudersvergaderingen van Shell. Daar wordt beleid besproken en bepaald, bijvoorbeeld via een stemming. Per aandeel weegt je stem een beetje zwaarder.
Als we (we = duurzame beleggers) een groeiend belang in Shell opbouwen kunnen we invloed uitoefenen in stemmingen. Best vet ?
disclaimer – je kan door aandelen te kopen de koers beïnvloeden (omhoog), maar de invloed van particuliere beleggers op de koers is minimaal. Ik denk erover na om een positie in RDSA te nemen, mijn actuele portefeuille kan je hier bekijken. Weet je meteen waar ik belang bij heb ☺️
Aandelen kopen in bedrijven die precies doen wat jij goed vindt heeft eigenlijk weinig zin…
Passief duurzaam beleggen is een wassen neus
Als jij nooit stemt op aandeelhoudersvergaderingen maakt het voor het beleid en de duurzaamheid geen fluit uit welke aandelen jij bezit. Duurzame trackers is enkel marketing. Als je denkt dat je de wereld beter maakt met een ‘sustainable’ tracker hou je jezelf voor de gek.
Hoe kijk jij tegen duurzaam beleggen aan?
9 thoughts on “Duurzaam beleggen? Koop Shell!”
Het klopt dat het bedrijf zelf niet direct geld verdient als je aandelen koopt, maar het kopen van de aandelen is wel degelijk goed voor het bedrijf.
Meer vraag naar de aandelen = een hogere prijs voor een aandeel = een hogere waarde van het bedrijf = allerlei voordelen voor het bedrijf.
Ken je deze actie al? https://follow-this.org/
Je kan via hen Shell aandelen kopen of je huidige aandelen aanmelden. Namens jou proberen ze dan duurzaamheid op de agenda van Shell te krijgen. Ik vind dit een super mooi initatief. Hiermee tackel je beide problemen die ik aangaf: geen tijd/verstand + meer impact via een collectief.
Wat mij betreft mogen er veel meer van dit soort initiatieven komen.
Super vet, dit kende ik nog niet. Zodra ik RDSA ga opbouwen ga ik me zeker aanmelden. Maar nu even de focus op de hypotheek eraf. Misschien is de belastingaangifte me goedgezind 🙂
Ja, daar heb je gelijk in. Je verlegt de actieve inzet van jou, naar de fondsbeheerder. Die kan veel meer impact maken (meer stemrecht), maar je moet daar dan inderdaad op kunnen vertrouwen dat ze dat doen.
Maar wat is het alternatief? Via 3 trackers beleg ik in circa 8000 bedrijven geloof ik. Ik heb niet de tijd (of ambitie) om daadwerkelijk bij al deze bedrijven deel te nemen aan de aandeelhoudersvergadering ;-). Lijkt me ook zo goed als onmogelijk. Het ‘uitbesteden’ hiervan aan een fondsbeheerder lijkt mij wel zo reëel.
Wat je wel kan doen (als je er werk van wil maken), is deelnemen aan de overleggen van de fondsbeheerder. En daar de duurzaamheid agenderen. Als voldoende mensen dat doen, dan zullen zij vervolgens hier gevolg aan moeten geven bij alle onderliggende posities.
Bij Vanguard V.S. ben je als ETF bezitter ook echt aandeelhouder van Vanguard. Of dat bij andere fondsaanbieders ook zo is, weet ik niet.
Je hebt wel gelijk dat grote jongens zoals Vanguard zowel duurzame als niet-duurzame fondsen aanbieden. Het is dan maar de vraag welk belang zij behartigen als ze deelnemen aan aandeelhoudersvergaderingen van onderliggende posities. Je kan dan wat mij betreft ook beter kiezen voor een fondbeheerder die uitsluitend duurzame fondsen aanbiedt. Van hen mag je verwachten dat zij hun positie aanwenden om wel voor duurzame belangen op te komen. Of ze dat daadwerkelijk (voldoende) doen, weet je natuurlijk nooit 100% zeker. Als je naar http://www.actiam.nl gaat, pronken ze op de hoofdpagina al met duurzame aspecten. Dit is natuurlijk een PR verhaal, maar geloof niet dat dat volledig los staat van hoe ze echt opereren. Op basis van de nieuwsberichten die ik hiervoor aanhaalde, heb ik het vertrouwen dat ze in elk geval deels hun ambities op dit terrein waarmaken. En iets is beter dan niks.
Hoe sta jij er dan in? Ga jij daadwerkelijk naar aandeelhoudersvergadeingen om voor (duurzame) belangen op te komen? Heb je uberhaupt wel het recht om moties in te dienen als micro aandeelhouder? Met 100 posities in Shell, heb je waarschijnlijk maar een 0,000001% belang o.i.d. 😉
Hier is wat meer info hoe vermogensbeheerders, ook die dat op een passieve wijze doen, al het nodige bij Shell hebben geagendeerd:
https://www.ftm.nl/artikelen/follow-this-shell-onder-druk
En hier lees je meer over hoe ACTIAM, die in de top 10 van Nederlands grootste vermogensbeheerders, actief de Follow This motie heeft gesteund: https://follow-this.org/persbericht/ava-2017/
Het feit dat mijn duurzame trackers bij ACTIAM worden beheerd, geeft mij daarom wel aanleiding om te geloven dat het iets goed uithaalt
mooie, prikkelede post.
Ik ben het grotendeels met je eens. Aandelen kopen = invloed kopen.
Alleen ben ik met het laatste niet eens. Een passieve tracker betekent dat je aandelen in een bepaalde verhouding koopt, conform de marktkapitalisatie. Het zegt niks over of je wel/niet je stemrecht uitoefent en of je wel/niet als aandeelhouder actief probeert te sturen op bepaald beleid.
Je kan dus wat portfolio opbouw passief zijn (de verhouding aandelen laat je bepalen door markcap) en vervolgens actief als aandeelhouder moties indienen of wel/niet steunen.
Dit gebeurt ook in de praktijk. Een aantal jaren geleden heeft, ik meen Follow The Money, via een aandeelhoudersvergadering een motie bij Shell ingediend om meer transparantie hoeveel zij investeren in renewable energy. Deze motie is vervolgens door ACTIAM, een veel grotere partij (meer stemrecht) gesteund. ACTIAM is een aanbieder van duurzame trackers.
Wat dit uiteindelijk heeft opgeleverd, weet ik niet. Maar het maakt wel duidelijk dat je als duurzame PASSIEVE belegger invloed kan uitoefenen. En helemaal als passieve beleggers momentum hebben opgebouwd via een collectief, bijv. via een aanbieder van duurzame fondsen. Als een iShares of VanGuard vanuit een duurzame ETF aan tafel zitten, dan is dat iets waar Shell niet zo makkelijk omheen kan gaan
Sam, wat een geweldige reactie! Bedankt 🙂 Mooi alternatief perspectief, maar eigenlijk verlang je dan wel een actieve houding van anderen (Actiam, Vanguard, etc.) om jouw mening op tafel te krijgen. Ik heb onlangs wat gemaild met een grote aanbieder van een duurzame tracker en uit die mailwisseling bleek heel duidelijk dat zij geen enkele groene ambitie hebben.
En je loopt het risico dat Vanguard deels met jouw geld juist aan tafel zit met een tegengesteld belang. Meer winst, dus meer olie pompen bijvoorbeeld.
Comments are closed.