Simpel beleggen – de 4 fondsen strategie
Wow. Shit. Ik heb vorige maand al mijn losse aandelen verkocht. Nondeju. Ik schrik er zelf ook van ? Als liefhebber van passieve inkomsten heb ik jarenlang een portefeuille van dividendaandelen opgebouwd. Inmiddels kreeg ik elke maand twee tot vier dividendbetalingen. Heerlijk al die regelmatige kleine geldinjecties. Maar ik ben nog meer liefhebber van simpel beleggen. Mijn dividendportefeuille was alles behalve simpel. Daarom stap ik over naar een 4-fondsenportefeuille. De strijd tegen complexiteit.
Inhoudsopgave
Waarom?
“Ik heb zojuist al mijn aandelen verkocht, wow…”, dat ging er eergisteren door mijn hoofd. Ik had net het laatste sms’je van ING ontvangen: order geheel ineens uitgevoerd V50 ING. Ik was er even stil van. Of eigenlijk drie dagen later nog steeds.
Mr. Thinkingbig in de Thinkingbig nieuwsbrief
Ik merkte dat het behoorlijk tijdsintensief was om mijn aandelen (19 bedrijven op het laatst) in de gaten te houden. Nieuws en cijfers van tientallen bedrijven bijhouden is een baan. En ik zoek nou precies niet nóg een baan.
Het beoogde rendement behalen door actief te beleggen lukte uitstekend. Maar het viel tegen hoeveel moeite dat kostte. Echt niet passief. Mijn trackers deden het ondertussen ook hartstikke goed, maar dan zonder enige inzet. Veel passiever!
Ook leverde beleggen in aandelen tóch stress op, ondanks dat ik dacht daar wel tegen te kunnen. Het risicoprofiel van losse aandelen past niet helemaal bij me. Ik ben meer risicomijdend dan ik zelf dacht.
Behalve op de fiets, remmen is angst!
Wat dan wel? Simpel beleggen
Het moet simpeler kunnen.
Precies met die gedachte zijn fondsen en ETF’s (op de beurs verhandelbare fondsen) in de markt gezet.
Daarom ga ik een fondsenportefeuille samenstellen. De doelstelling is:
- Elk fonds moet een duidelijk doel hebben binnen de strategie
- Ik wil maximaal 4 fondsen in portefeuille
- Spreiding in onderliggende assets zo breed mogelijk
- Lage kosten
Ofwel: simpel beleggen. En goedkoop beleggen ?
Mijn beleggingsstrategie
Ik geloof dat de wereld nog nooit zo welvarend is geweest als nu. Ik geloof ook dat in 2040 de wereld nog veel welvarender is dan nu.
Belangrijk onderdeel daarvan is volgens mij egalisatie door globalisatie. Landen die nu nog achter liggen gaan een groeiende middenklasse ontwikkelen. Kijk naar wat China de afgelopen tien jaar gedaan heeft. Dat is economisch genieten.
Los van economische ontwikkelingen wil ik passieve inkomsten genereren met onze beleggingen. Dat moet ook onderdeel uitmaken van de strategie.
Kortom:
- ‘All world’
- Opkomende markten
- Inkomsten genereren
Fondsen uitzoeken dan maar!
All world fonds
VWRL, breed gespreid en keert dividend uit. Daar ga ik verder geen woorden aan vuil maken.
Opkomende markten fonds
Voorlopige keuze is iShares EMIM (IE00BKM4GZ66) vanwege de lage kosten van 0,18% en brede spreiding in meer dan 2.500 bedrijven in opkomende markten.
Deze tracker is niet dividend uitkerend (boe!) en geen onderdeel van de kernselectie van Degiro (ook boe!). De lopende kosten zijn wél veel lager dan de opkomende markten trackers die onderdeel zijn van de kernselectie (yay!). Daarom betaal ik met liefde wat transactiekosten.

VWRL is vrijwel volledig Noord Amerika en West Europa. Gecombineerd met EMIM heb ik de hele wereldkaart wel ongeveer te pakken.
Opkomende markten? Check!
Werelddekkend? Check!
Obligatiefonds
Inkomsten uit beleggingen komen traditioneel uit obligaties en/of dividend. Obligaties zijn voorspelbaar en relatief veilig. Daardoor zijn obligaties altijd al een hoeksteen van inkomstenbeleggen.
Ik wil obligaties in onze portefeuille om de volatiliteit wat te dempen. De vaste rendementen kunnen een stabiele factor toevoegen aan het totaalresultaat. De scherpe dalen uit de grafiek, heerlijk. Voorspelbaarheid… in theorie. Lees hier alles over beleggen in obligaties.
De verdeling tussen aandelen en obligaties waar ik me fijn bij voel is 70% aandelen en 30% obligaties. De grote blootstelling aan aandelen zorgt voor voldoende groei, terwijl 30% obligaties de diepe dalen een beetje kan afvlakken. En het geeft me een buffer om bij een crisis te herbalanceren.
Ik kies voor 15% VUTY (Amerikaanse Staatsobligaties) en 15% IEAG (Euro Staatsobligaties). Beide zijn onderdeel van de Degiro kernselectie. Als je een beetje transactiekosten niet erg vind is SGLO een goede optie. Dit is een wereld obligatiefonds met maar 0,20% lopende kosten.
Zodra ik de 40 passeer herbalanceer ik naar 60/40.
Inkomsten? Check!
Ik onderzoek momenteel of ik van $VUTY + $IAEG ga overstappen naar $DBZB. Daarmee zou ik een drie fondsen portefeuille bereiken.
De ‘simpel beleggen’ 4 fondsenportefeuille
Het totaalplaatje is daarna simpel, maar niet makkelijk ? De fondsen moeten onderling gewogen worden. Dat blijft een beetje fingerspitzengefühl.
Het meeste vertrouwen heb ik in VWRL, daarom is dat sowieso de grootste positie. EMIM is een klein accent in mijn portefeuille, maximaal 10%. De obligatiefondsen weeg ik even zwaar. Een evenwichtige verdeling tussen VS en Europa.
lopende kosten | aantal aandelen | uitkerend | weging | ||
VWRL | 0,25% | 3500 | ja | 60% | |
EMIM | 0,18% | 2500 | nee | 10% | |
VUTY | 0,29% | – | ja | 15% | |
IEAG | 0,25% | – | ja | 15% | |
totaal | 0,2555% | ±4500 | 85% | 100% |
Met deze vier fondsen beleg ik in de hele wereld en genereer ik dividend & rente inkomsten. Elk fonds heeft een duidelijk doel. Spreiding is gigantisch. Simpel beleggen? Yes sir!
Dividendfondsen en vastgoedfondsen
Vastgoed en dividend zijn grote favorieten van mij. Toch kies ik met het oog op simpelheid ervoor om géén vastgoed- of dividendfondsen op te nemen. Beide categorieën zijn vertegenwoordigd in VWRL en verdienen wat mij betreft geen extra weging.
Wil je wel meer nadruk leggen? Deze fondsen heb ik overwogen:
- TRET – 101 vastgoed bedrijven voor 0,25% kosten
- BRREEII – 329 vastgoed bedrijven voor maar 0,20% kosten
- VHYD – World Dividend tracker met 1613 bedrijven tegen 0,29% kosten
Mijn conclusie blijft: VWRL dekt deze zaken ook af. Minder posities is beter.
Herbalanceren van de portefeuille
Herbalanceren is het opnieuw in balans brengen van je portefeuille. Bijvoorbeeld wanneer aandelen gedaald zijn door een crisis, maar obligaties juist in waarde zijn gestegen. 70/30 kan dan maar zo 55/45 zijn geworden. In dat geval verkoop je een derde van je obligaties. Daardoor kan je aandelen bijkopen.
Je verkoopt hoog (obligaties) en koopt laag (aandelen).
Herbalanceren is cruciaal. Zonder herbalanceren heeft het kopen van ongecorreleerde asset classes veel minder zin.
Elke zes maanden ga ik herbalanceren, dan zorg ik dat ik weer op 70/30 uitkom. Hierdoor bewaak ik de eigenschappen van de portefeuille: redelijk offensief, maar met demping.
Simpel, en minder kosten
Kosten zijn de sluipmoordenaar van beleggingsresultaten. Daarom wil je je servicefee en transactiekosten zo laag mogelijk houden. De keuze voor de goedkoopste broker is misschien nog wel belangrijker dan welke exacte fondsen je kiest.
Ik breng mijn portefeuille geheel onder bij Degiro. Overstappen is nu makkelijk omdat ik al mijn aandelen heb verkocht en daardoor alleen contanten hoef te verhuizen.
Overstappen naar Degiro scheelt ons 0,24% lopende kosten per jaar tegenover mijn huidige broker. Al gauw honderden euro’s per jaar aan besparing. Daar moet je heel wat dividend voor ontvangen. Ook koop ik mijn grootste positie, VWRL, geheel zonder transactiekosten bij Degiro. Bonus ?
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
25 thoughts on “Simpel beleggen – de 4 fondsen strategie”
Hou je er rekening mee dat VWRL dividendlek heeft en de totale kosten ongeveer op 0.56% uitkomen. Wordt helaas te vaak vergeten te melden.
Interessant stuk, Mr Thinking big! Dat jij jouw portfolio beperkt tot een aantal fondsen is vernieuwend. Toch vroeg ik me wel af waarom jij ´boe´ roept bij niet-dividend uitkerende ETFs. Het lijkt me juist met het oog op een lange termijn visie op beleggen toch juist rendabel om te investeren in fondsen die herbeleggen in eigen fonds? Zo blijft het fonds namelijk groeien. Ik ben benieuwd!
Ha Onno,
Bedankt voor je reactie. Ik kies voor uitkerende ETF’s omdat ik graag de dividendinkomsten flexibel wil kunnen besteden. Uiteindelijk maakt het niet uit of je dat ontvangt en zelf herinvesteert of dat dat binnen het fonds gebeurt.
Weinig verschil dus. Kiezen waar je jezelf fijn bij voelt.
Groet,
Mr. Thinkingbig
En het vigbbd world bond ? Is dat iets?
Interessant stuk, ik ga opkomende markten ook overwegen! Ik zit daarnaast nog in vastgoed (TRET), ook onderdeel van de Kernselectie dus geen transactiekosten.
Misschien zou ik toch nog eens wat beter onderzoek doen naar de inhoud van de ETFs qua overlap en wat het historische voordeel is geweest van diversificatie in deze 3 ETFs.
VWRL volgt namelijk een andere index (FTSE) en bevat al ongeveer 10% opkomende markten. EMIM volgt de MSCI index en de meeste aandelen zitten al in VWRL, net als die van VHYD. Simpeler zou zijn 80% IWDA (ook MSCI index) en 20% EMIM, of gewoon 100% VWRL ?.
Obligaties zijn altijd voor vermogensbehoud en juist niet voor vermogensgroei. De huidige lage rentestand leidt zelfs tot vermogensdaling.
Vraagje: Bij DeGiro betaal je toch via je dividend inkomsten? Aankoop van kernselectie is gratis maar zodra je dividend ontvangt wordt er afgerekend. Of zie ik dat verkeerd?
Het dividendfonds vhdy is in dollars genoteerd. Vind je dit geen probleem?
Een beetje wel. Maar de wereldeconomie noteert voor ongeveer 50% sowieso in USD. Misschien voor dividend bedrijven nog wel meer. De wisselkoers betaal je toch ergens. Of zie ik dat verkeerd?
Wat zou een alternatief zijn?
Je zou nog kunnen kijken naar VanEck Vectors Morningstar Dividend Leaders. Uit mijn hoofd een iets hogere TER, maar geen dividendlek, ook een hoger dividend rendement.
Wel een gelijkgewogen index met een kleiner aantal posities.
Herbalanceren schijnt op de lange termijn niet eens zo heel veel uit te maken. Dus als het je extra geld zou kosten bij DeGiro zou ik het gewoon laten voor wat het is. Kopen wat ondervertegenwoordigd is doe ik ook.
Hat maakt op de lange termijn allemaal niet zo heel veel uit, behalve de beheerkosten. Ik zit zelf ook te denken om over te stappen naar DeGiro. Ben er nog niet helemaal uit.
Het scheelt bij mij een volledige maand inleg. Dat is toch 8% van mijn jaarlijkse investeringen ?
Goed om te lezen dat je naar jezelf luistert en van jezelf leert en daar je beleggingen op aanpast. Goed kunnen slapen is belangrijk voor de investeringen die je kiest. Er is hier geen goed of fout antwoord, alleen meer of minder rendement en meer of minder risico. Sterkte met je keuze!
Bedankt ?
Comments are closed.