
Side hustle! – de eerste ideeën
Mijn vorige artikel over ‘een bedrijfje naast mijn baan‘ werd niet echt enthousiast ontvangen. Welgeteld 1 reactie. Toch wil ik jullie bijpraten over mijn ‘side hustle’ project. Ik vind het zelf namelijk wél vreselijk interessant. Husselen. Ondernemers zie ik een beetje als superhelden. Ik wil ook graag superheld zijn ??
De geheime identiteit heb ik al…
Direct na het plaatsen van het vorige artikel nam ik een freelance opdracht aan. Tijd voor geld ruilen (= freelancen) heeft in de tussentijd vrijwel al mijn vrije tijd gekost. Leuk voor de inkomsten, maar hier wil ik juist van losbreken! Het schaalt voor geen meter en het is zeker geen superkracht.
Gelukkig is er wel een beetje voortgang in de ideeën generatie…
De ‘geweldige’ ideeën tot nog toe
Ik heb drie ideeën in mijn notitie app staan die mijn zelfkritiek hebben overleefd, een topprestatie an sich. Een smartphone app, een WordPress plugin en een content website. De namen even uit de losse pols:
- Smartphone app ‘iPlanter’ – een app die je helpt met binnenshuis groente kweken en je stadsmoestuin. De killer feature: maak een foto van je plant en de app verteld je wat er mis mee is & wat je moet doen. Foto analyse en machine learning, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan (bron: Pipi Langkous)
- WordPress plugin ‘WP Marketing Suitcase’ – helpt je jouw WordPress site vermarkten. Verder wil ik hier nog niet teveel over zeggen, het ligt nog in de brein marinade.
- Content website ‘The Cider Mill’ – een website voor thuisbrouwers van cider. Met brouwrecepten, productreviews, een community en als killer feature een uitgebreide database van ingrediënten.
Op het oog drie kompleet verschillende projecten. Maar er zijn overeenkomsten: alle drie servicegericht en alle drie in een niche waar ik veel passie voor heb.
En ze hebben nog iets gemeen: het is alle drie heel veel werk. Duurt lang.
Dat wil ik precies niet!
Mijn ideeën roast – 4 vragen
Zodra ik een idee heb doe ik een paar dingen. Eerst schrijf ik het op in mijn notities app. Want mijn superkracht is: de beste ideeën vergeet ik het snelste. Opschrijven dus, direct. Daarna beantwoord ik 4 vragen:
- Bestaat het idee al? Zo ja, denk ik dat er ruimte is voor een extra speler?
- Is er vraag naar het idee?
- Is er een verdienmodel voor dit idee?
- Kan ik met weinig werk een product of dienst lanceren in deze markt?
Het is een cursus ideeën de grond in boren, eigenlijk.
Ideeën die voldoen aan 1 t/m 3 lukt me soms nog wel, om vervolgens snoeihard te falen bij punt 4.
Hallo, goed idee. Ja, er is ruimte voor in de markt. Ja, er is geld te verdienen. Oh, het kost wel TWEE JAAR om te bouwen. Doei, ‘goed’ idee ?
Geen van mijn huidige drie ideeën haalt mijn snelle check met een volmondige ‘ja’ op vraag vier. Voorlopig ben ik nog even geen Avenger, balen.
Stilletjes aan wordt duidelijk dat het idee vinden het merendeel van het werk gaat zijn. Dat voelt als geen voortgang maken, helaas.
Zo beantwoord ik de 4 vragen 1. Google en App stores doorzoeken, 2. Google Trends & hulpprogramma zoekwoorden, 3. Kan ik tenminste drie manieren verzinnen om geld te verdienen hieraan? 4. Minimale functionaliteiten lijst opstellen, dan weet je eigenlijk al genoeg.