
Lendahand – Ik sprak ondernemer Koen Thé over ondernemen, geld en zijn bedrijf Lendahand
Lendahand is een Nederlands crowdfunding bedrijf dat zich richt op opkomende markten. Opgericht door Peter Heijen, Peter Stolze en Koen Thé. Het is, vooralsnog, een relatief klein platform met op moment van schrijven € 32 miljoen aan openstaande leningen. Lendahand beloofd een rendement tot 7% per jaar. Het unieke aan Lendahand is de missie: het creëren van banen in ontwikkelingslanden. Ik sprak mede-oprichter Koen Thé over ondernemen, geld en natuurlijk over Lendahand.
Deze week was Lendahand te zien in Nieuwsuur. In een item over Crowdfunding kwam Koen Thé aan het woord over de kansen en risico’s van Crowdfunding.
Over ondernemen
Voordat je Lendahand oprichtte werkte je bij BNP Paribas – waarom koos je voor de stap naar ondernemerschap?
Ik heb altijd bij grote banken gewerkt dus de stap naar ondernemerschap was erg groot. Toch was het een logische stap voor mij. Ik had mijn baan opgezegd omdat mijn standplaats Londen was, maar mijn gezin al een paar jaar ervoor terug naar Nederland was gegaan. Ik pendelde daarom elke week tussen Rotterdam en Londen en dat wilde ik niet meer.
Ook had ik soms het gevoel dat ik op een vierkante centimeter opereerde. Ik werkte op de trading floor en dat is een soort van parallelle universum met haar eigen natuurwetten. Er wordt daar verwacht dat je vooral erg goed in 1 ding bent en je voor de rest nergens mee bemoeit.
Wat me ook begon tegen te staan was dat alles erop gericht was om met geld meer geld te maken.
Kapitalisme in de huidige vorm heeft ons veel gebracht, maar zou naar mijn mening niet de basis moeten zijn voor de komende decennia.
Koen Thé, oprichter Lendahand
Kortom, ik wilde terug naar Nederland, een bredere blik en met de opgedane kennis dingen anders gaan doen. In die context was ondernemerschap een logische stap.
Het eerste jaar, of misschien zelfs de eerste jaren, van een onderneming zijn erg onzeker. Hoe ben je die periode financieel doorgekomen?
Omdat elke euro telde, hebben we onszelf in de eerste jaren een salaris uitgekeerd dat ruim onder modaal lag. Ik was eigenlijk gewoon weer terug bij af. Mijn vrouw had een goede baan en we hadden door de jaren heen wat kunnen sparen, dus veel financieel risico hebben we niet gelopen.
Er was meer sprake van een eventuele opportunity cost (Mr. Thinkingbig: het verliezen van het inkomen en de groei van zijn vaste baan). Wel moesten we voorzichtiger aan doen met onze uitgaven en wat dingen laten, maar dat is OK, je vindt geluk uiteindelijk in de kleine dingen.
Wanneer wist je dat Lendahand een succes zou worden?
Dat besef is geleidelijk gekomen en is eigenlijk nog steeds niet helemaal geland. De bevestiging dat we iets moois aan het opzetten zijn komt elke keer als we het team uitbreiden en er wederom een zeer getalenteerd en ambitieus persoon zich aan het team toevoegt.
Heb je wel eens getwijfeld of je de goede keuze hebt gemaakt?
Jazeker. Ik had een baan waar ik veel expertise in had opgedaan, mooie transacties deed en goed verdiende. Als CEO van een klein en dynamisch bedrijf moet je jezelf steeds opnieuw uitvinden en op basis van slechts een paar datapunten belangrijke beslissingen maken.
Ik zei vroeger altijd dat ik met risico kan omgaan, maar niet met onzekerheid. Ik houd nog steeds niet van onzekerheid, maar heb er wel mee leren leven. Soms dagdroom ik van een baan die even uitdagend is, maar wat minder omgeven is met onzekerheid.
Spijt heb ik nooit gehad. Lendahand is een missie-gedreven scale-up. Ik zit op de goede plek nu.
Als ondernemer ben je enorm betrokken bij je bedrijf. Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?
De balans is moeilijk te vinden. Naast de vele werkuren ben je ook constant ‘aan’. Je moet oppassen dat je niet steeds met je gedachten ergens anders bent. Er zijn momenten dat ik mezelf bewust naar het hier en nu moet brengen.
Het aantal uren dat ik ’s avonds of in het weekend achter een laptop zit is een stuk minder dan in het begin. Achter Lendahand zit nu een ijzersterk team en alhoewel er nog steeds veel druk op zit, heeft het bedrijf haar kritische massa bereikt.
Elk extra uur dat we erin weten te stoppen leidt tot snellere groei en is gelukkig niet meer uit pure noodzaak (om te overleven) geboren.
Over geld
Hoe ging je met geld om voordat je Lendahand startte?
Dankzij mijn down-to-earth vrouw heb ik me aan een uitgavenpatroon kunnen houden dat redelijk conservatief was gegeven het inkomen dat we genoten. Dat neemt niet weg dat ik niet ongevoelig was voor de sporadische impulsieve en vaak onnodige uitgaven. Ook letten we wat minder op de prijzen als we uiteten of op vakantie gingen.
Hoe ziet je financiële situatie er nu uit?
Nog steeds verdien ik ruim minder dan wat ik hiervoor verdiende, maar het is niet meer zo dat we interen op ons spaargeld. We zijn in staat te sparen/investeren. Wat dat betreft is onze financiële situatie gezond te noemen.
Investeer je (privé)? En hoe?
Ik investeer inderdaad privé en moet zeggen dat ik het wel echt lastig vind momenteel. Het lijkt wel of alle assets te hoog geprijsd zijn. De vraag is of de huidige lage rente hoort bij de wereld waarin we nu leven, of dat het toch vooral kunstmatig laag wordt gehouden. In dat laatste geval kan het klappen en zullen er wat bubbels doorgeprikt worden.
Als ik mijn geld op een spaarrekening hou, dan krijg ik het te horen van mijn toekomstige zelf.
Koen Thé
Maar als ik het geld op een spaarrekening hou en elk jaar in reële termen inlever, dan krijg ik het te horen van mijn toekomstige zelf. Daarom probeer ik goed gespreid te beleggen. Ik spreid over assetclasses, regio’s en strategieën.
Verder probeer ook na te denken over welke thema’s toekomstbestendig zijn en probeer daar passende investeringen bij te doen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan duurzame energie en gezondheidszorg.
Wat zijn je eigen financiële doelen? En hoe ver ben je?
Het zou fijn zijn als we ons hypotheek kunnen aflossen, de kinderen de mogelijkheid hebben om te gaan studeren danwel zelf iets te starten. Én dat ze een klein startkapitaal hebben om een eigen woning aan te betalen. Als ondernemer heb je heel wat eieren in 1 mandje liggen dus het is redelijk binair in hoeverre we hier succesvol in gaan zijn.
Over Peer-2-Peer lending, Crowdfunding en Lendahand
Lendahand is een beetje een vreemde eend in de crowdfunding-bijt, waarom denk je dat jullie toch succesvol zijn?
Wij zijn inderdaad een vreemde eend, een eigen diersoort zou je bijna zeggen. We zijn puur missie-gedreven. We proberen via ons platform armoede in arme landen te verminderen. Men investeert niet via ons platform enkel voor het financiële rendement. Je kan op andere crowdfundingplatformen waarschijnlijk een beter risico-rendementsverhouding krijgen.
Wat ons anders maakt, is dat je bij ons ook heel veel sociaal rendement op je geld krijgt. De investeringen op ons platform zijn levensveranderend voor mensen aan de andere kant van de wereld. Er is in de wereld een ongelijkheid die niet meer past in deze tijd. Mensen kiezen voor Lendahand omdat dat ze kunnen bijdragen aan een eerlijkere wereld terwijl ze toch een interessant financieel rendement ontvangen.
Dat is wel heel erg van deze tijd.
Lendahand, maar ook crowdfunding in het algemeen, richt zich op het financieren van het MKB. Wereldwijd zien we een trend naar steeds grotere invloed van corporates – heeft het financieren van MKB’s wel toekomst?
Het MKB staat misschien op de achtergrond, maar je ziet nog steeds dat het MKB de motor is van de economie. In ‘westerse’ landen wordt 60% van de banen geleverd door het MKB. In opkomende landen is dat slechts 30%. Het MKB is er ondervertegenwoordigd.
Onderzoek laat zien dat dat niet komt door gebrek aan ondernemerschap of zakelijke mogelijkheden, maar door gebrek aan financiering. Het financieren van het MKB in opkomende landen biedt nog volop kansen.
Denk je dat Lendahand een nieuwe financiële crisis, zoals 2008, zou kunnen overleven?
Een zelfde soort crisis waarbij er een flight to safety is zal voor Lendahand zeer lastig worden. Dat gezegd hebbende, het grootste gedeelte van de financiering via ons platform gaat naar relatief kleine, lokale, financiële instellingen in opkomende landen. Die zijn redelijk goed door de 2008 crisis heen gekomen.
Wat is volgens jou de toekomst van crowdfunding? Hoe zie je jouw rol daarin?
Regelgeving zal verder aangescherpt worden en de kosten van governance en compliance zullen voor kleine partijen te hoog blijken (Mr. Thinkingbig: wet en regelgeving, zoals anti-witwas regels, vragen veel ureninzet). Er zal consolidatie plaatsvinden en een aantal grote partijen zal overblijven.
Lendahand heeft de zware AFM vergunning als beleggingsonderneming waardoor de eisen op onze governance en onze kapitaalvereisten zeer hoog liggen.
We zijn actief in Nederland, het Verenigde Koninkrijk, België en binnenkort ook in Scandinavië.
Door in Europa (en het Verenigde Koninkrijk) te groeien zullen we een relevante speler zijn en blijven.
Koen Thé
Waarom kunnen of willen de geldleners op jouw platform niet terecht bij een reguliere bank?
Een reguliere bank waagt zich niet snel aan het uitlenen van de relatief kleine bedragen die kleine bedrijven nodig hebben. Het is niet winstgevend voor ze. Verder vraagt de bank vaak om zekerheden (onderpand) die onze geldleners niet hebben.
In mijn beleving is de portfolio van LendaHand verschoven van individuele ondernemers naar groepen en grotere ondernemingen. Is het gewoon zo gelopen of heeft het een reden?
Ik zeg dit met pijn in mijn hart, maar helaas is het inderdaad zo dat we grotere ondernemingen zijn gaan financieren. We zijn een klein team en om op te kunnen schalen en winstgevend te worden, is dit noodzakelijk.
We zijn een fintech-bedrijf en hopelijk zal het doorontwikkelen van sommige technieken (zoals Artificial Intelligence en machine learning) leiden tot het efficiënt uitlenen aan kleinere partijen.
Enkele lezers hebben geïnvesteerd in Lendahand. Wat is zo’n investering nu waard? En wat zou jij op dit moment met de certificaten doen als investeerder?
Als eerste, bedankt voor je steun! Je kan ervan uitgaan dat de certificaten meer waard zijn geworden, maar hoeveel is lastig te bepalen. We hebben na die Symbid-ronde een aantal keer nieuwe aandelen uitgegeven tegen een steeds hogere prijs, maar de prijs van nieuw uit te geven aandelen is anders dan die van bestaande aandelen.
Ik mag van de AFM geen advies geven, dus kan niet ingaan op het tweede gedeelte van de vraag.
Heb je een tip voor lezers die proberen Financiële Onafhankelijkheid te bereiken?
Bij financiële onafhankelijkheid denk je snel aan het opbouwen van een bepaald vermogen. Daar moet je uiteraard goed over nadenken en de nodige acties voor ondernemen. Maar kijk ook naar welke uitgaven je daadwerkelijk dient te maken om een bepaald geluksniveau te behalen. Dat zou wel eens een stuk minder kunnen zijn dan je dacht.
Kijk naar welke uitgaven je daadwerkelijk dient te maken om een bepaald geluksniveau te behalen. Dat zou wel eens een stuk minder kunnen zijn dan je dacht.
Koen Thé
En een boektip – wat moeten we morgen beginnen te lezen?
Factfulness door Hans Rosling. Omdat het voor de verandering een positieve blik op de wereld geeft!
Enthousiast geworden door Koen Thé zijn antwoorden? Ik wel.

Hier kan je je gratis registreren voor Lendahand. Als je dat via een linkje op deze pagina doet krijg ik een kleine vergoeding van Lendahand – daarmee kan ik de koffiemachine laten draaien ☕️
Nieuwsbrieflezers konden voor dit interview vragen insturen. Jullie vragen heb ik meegenomen in het interview. Vragenstellers bedankt.
7 thoughts on “Lendahand – Ik sprak ondernemer Koen Thé over ondernemen, geld en zijn bedrijf Lendahand”
Bedankt voor het mooie artikel! Ik heb het afgelopen jaar wat geld uitgeleend aan verschillende projecten bij Lendahand. Aan het eind van 2019 merkte ik wel dat ze het steeds moeilijker hadden om projecten aan te bieden. Ik denk dat en de vraag naar projecten enorm gestegen was & daarbij hebben ze een tacktiek (denk ik) dat sommige projecten eerst alleen blijven staan tot ze volledig gefinancierd zijn voor ze weer een nieuw project erop zetten. Soms moest ik lang wachten op een nieuw project of was een project waar ik wel interesse in had al binnen enkele uren gefinancierd. Plus zoals jij al opmerkte, het werden steeds meer groepen of bedrijven en minder eenmanszaakjes of enkele personen. Dat vond ik opzich wel jammer, al begrijp ik het ook. Ik vind de site echt geweldig hoor en ben fan van Lendahand. De risco’s zijn wel hoog bij dit soort investeringen. Maar doordat het ook een sociale investering is, zal het minder hard aankomen (emotioneel) wanneer je het geld verliest. Dit jaar ga ik merken of de betalingen ook terugkomen, dus ben benieuwd!
Was in mijn zoektocht naar crowdfunding deze ook tegengekomen. Ik zal mij aanmelden via jou link 😉
Leuk stuk weer. Bedankt. Ben benieuwd naar je ervaring ermee.
Ha! Dubbel bedankt! ☕️
Ik heb me toevallig vorige week aangemeld, en er zijn nog geen nieuwe projecten beschikbaar voor me. Ik vind het vooral mooi om zo iets goeds te doen met mijn geld. Ik beleg nog niet en ik voel eigenlijk ook steeds minder voor bijdragen aan het kapitalisme. Dan liever crowdfunding.
Ha Audrey,
Leuk dat je al begonnen bent. Kwam het interview net iets te laat voor jou 😉 Kan je iets delen over hoe Lendahand bevalt tot nog toe?
Mooi artikel. Hoe verhoudt Lendahand zich tot het andere platform waar je gebruik van maakt, Mintos? Welke spreekt je meer aan?
Ha Ron, bedankt! Ik ben nog niet actief met Lendahand. Dat ga ik de komende maanden eens stilletjes aan oppakken. Dus nog geen vergelijkingsmateriaal!
De rendementen gaan sowieso lager zijn, en ik verwacht ook minder van de interface. Logisch, want Mintos is een veel groter platform.
Lendahand kies je juist vanwege hun unieke insteek: puur gericht op banencreatie in ontwikkelingslanden.
Comments are closed.