Energie vergelijken

Energie vergelijken

Elk jaar overstappen. Dat is een gedoetje. Maar het is wél de moeite waard. Gemiddeld besparen wij elk jaar zo’n € 240 door over te stappen. Gelukkig is energie vergelijken tegenwoordig heel makkelijk. Wil je Thinkingbig een beetje sponsoren? Als je via de vergelijker hieronder overstapt krijg ik een kleine vergoeding 🎉

Energie vergelijken doe je op basis van je werkelijke verbruik

Wanneer je energie aanbieders gaat vergelijken is het belangrijk dat je dit op basis van je energieverbruik doet. De standaard inschattingen gebruiken is niet slim. Deze zijn gebaseerd op: van oude tot nieuwe huizen, van nooit thuis tot elke dag thuis, van heet douchen tot niet douchen (yuck!) en van 18 graden tot 25 graden in de woonkamer.

Wanneer je minder dan gemiddeld verbruikt, dan zijn de vaste leverkosten veel belangrijker dan de tarieven. Wanneer je juist meer dan gemiddeld verbruikt zijn de gas- en stroomtarieven doorslaggevend.

Je werkelijke gebruik vind je op je jaaroverzicht van je energieleverancier. Deze wordt meestal naar je gemaild, dus even zoeken in je inbox.

Overstap- of welkomstkorting meerekenen bij het energie vergelijken

De invloed van een overstap of welkomstkorting is beperkt. Als je energie gaat vergelijken moet je eigenlijk alleen naar je totale bedrag per jaar kijken. Dit bedrag is alleen kloppend voor je eerste jaar, dus vergeet niet om alvast een agenda melding aan te maken voor over 12 maanden. ‘Slapende’ klanten betalen veruit het meeste.

Energie vergelijken - een Led-Spot is € 10,85 goedkoper dan een halogeenspot
LED lampen gebruiken véél minder stroom. Een LED-spot in plaats van een halogeenspot die je dagelijks 5 uur aan hebt staan bespaard 30 Watt (halogeen) – 3 Watt (LED) * 5 uur * 365 dagen * € 0,22 (prijs per kWh) / 1000 = € 10,85 per jaar

Alleen stroom verbruiken – van het gas af

Één van de grootste voordelen van van het gas af gaan is dat je alleen nog maar stroom geleverd krijgt. Dit klinkt een beetje als een open deur. Maar ik doel specifiek op het niet leveren van gas. Dat betekent dat je de leverkosten bespaard.

In 2018 betaalde ik alleen aan vaste leverkosten voor gas al € 260. Dan heb je nog geen gaspitje aangestoken.

Ga je dus energie vergelijken om te bepalen of van het gas af rendabel is? Kijk dan niet alleen naar je verbruik maar vooral ook naar de vaste kosten.

Zuinig doen met energie

Overstappen is de op één na beste manier om op je energierekening te besparen. De beste manier is minder stroom nodig hebben. Dat kan op twee manieren:

  1. Je kan energie besparen (lees hier onze energie besparen tips)
  2. Je kan energie opwekken (lees hier over de terugverdientijd van zonnepanelen)

Dus voordat je gaat vergelijken raad ik je aan om te besparen. Dat kan veel invloed hebben op je overstapkeuze en heeft sowieso meer invloed op je energierekening en het klimaat. Doe het.