De oplossing tegen stress: maak van tijd je vriend.

De oplossing tegen stress: maak van tijd je vriend.

Als ik de kans heb om Tolkien te citeren dan ga ik daar gebruik van maken. Hoe dan ook.

This thing all things devours;
Birds, beasts, trees, flowers;
Gnaws iron, bites steel;
Grinds hard stones to meal;
Slays king, ruins town,
And beats mountain down.

Het antwoord? Tijd.

Tijd is één van de grootste stressveroorzakers. Of beter: het gebrek aan tijd. ‘Waar haal ik de tijd vandaan?!’ is misschien wel Nederland’s meest voorkomende gedachte. Een logische gedachte: want als je even niet oplet gaat er tijd verloren. Auw.

Een leven met minder stress klinkt goed,  zonder schuldgevoel met de beentjes omhoog, dat klinkt nog beter. Daarom een zoektocht naar vriendschap met tijd.

De oplossing tegen stress: maak van tijd je vriend.

Tijd voelt verloren wanneer er wel tijd verstrijkt, maar je niet naar je doelen toe werkt. Een vet cryptische zin. Het komt erop neer dat wanneer je drie uur lang besteed aan even niets doen, je drie uur lang niet rijker, slimmer of fitter bent geworden. Dus tijd niet ‘nuttig’ besteed. Dus stress, want nog minder tijd om je doelen wel te halen. Lekker relaxed.

De koppeling tussen stress en tijd wordt nog verder versterkt, tijd kost namelijk geld. Iedereen heeft wel een paar tijdgebonden kosten, kosten die oplopen naarmate tijd verstrijkt (in tegenstelling tot kosten per gebruik of aanschaf). Denk aan verzekeringen, rente op leningen of abonnementen. Dit zijn sluipmoordenaars. Van de maandelijkse rekeningen wordt niemand blij.

Daarom gaan we ervoor zorgen dat tijd niet langer verspild voelt! Hoe? Simpel: de tijd die verstrijkt moet ons wél dichterbij onze doelen helpen. Tijd wordt onze kompaan. Onze bondgenoot. Tijd, je gaat voor ons aan het werk.

Hebben wijzelf weer tijd om te spelen.

Zo verspil je geen tijd meer

We zoeken dus een manier om tijd passief te benutten. Zodat wanneer wij eventjes niks doen, er toch aan onze doelen wordt gewerkt. Niet zo makkelijk. Tijd zelf is ontastbaar, het doet niet zoveel, tijd is zelf ook passief. Maar er zijn dingen die gebeuren ‘over tijd’. Daar zit onze kans: een goede wijn rijpt over tijd, huizenprijzen stijgen over tijd, planten groeien over tijd.

Een kleine lijst van ideetjes waarmee de verstrijkende tijd aan de goede kant staat. Jouw kant. Dit is geen advies, dit zijn denkrichtingen. Om je te helpen je eigen keuzes te maken. Aan elk rendement is altijd een even groot risico verbonden.

 • Een koophuis in een populaire buurt (toenemende waarde)
 • Aandelen of een index via bijv. een ETF
 • Wijn, whisky of bier dat nog een tijdje beter wordt in de kelder opslaan (ik kan Grand Prestige aanraden, die grote flessen met kurk. Zijn over een jaartje of 3 a 4 heerlijk als je ze nu weglegt)
 • Een appelboom of druivenstruik planten (kan je nog verder trekken door daarna zelf wijn te maken)
 • Een groentetuin aanleggen
 • Hout voor de kachel ongekloofd kopen, kloven en te drogen leggen
 • Een (software) product / dienst met abonnementsmodel ontwikkelen
 • Zonnepanelen op het dak leggen
 • Een grote regenton plaatsen
 • Een tijdloos boek schrijven
 • (bijna) vintage horloges, auto’s, etc. in de kluis leggen
 • Foto’s aanbieden via een stock fotografie site

Het gaat om alle waarde, niet enkel om geld. Een biertje dat extra lekker wordt is ook toegevoegde waarde. Zeker de moeite waard. Niet alle ideeën zijn even makkelijk of voor iedereen haalbaar (inclusief mijzelf natuurlijk), maar het gaat om de denkoefening.

Ik zie drie thema’s in mijn lijstje:

 1. Producten die je 1 keer maakt en meer dan 1x kan verkopen (software, foto’s, etc.)
 2. Inzetten van de natuur (zonne energie, voedsel kweken, etc.)
 3. Gebruik maken van de arbeid van anderen / economie (huis kopen, aandelen, etc.)

Daarmee kan ik wel wat! Voor nu zijn voor mij de logische keuzes: een koophuis, aandelen, wat goede bieren wegleggen, fruit kweken en hout drogen. Heb ik een leuke mix van: genot, geld & gezondheid.

Kan ik vanavond met de benen omhoog, terwijl de tijd aan het werk is.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.