De waarde van geld? Anders naar geld kijken – deel 2

De waarde van geld? Anders naar geld kijken – deel 2

In deel 1 van ‘de waarde van geld?’ ontdekten we dat ons moderne geld gelijk is aan vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst. In deel 2 probeer ik een andere kijk op geld te schetsen; geld is tijd. 

Elke dag zie ik dezelfde mensen in de trein. Blijkbaar hebben we een gelijk ritme en werken we in dezelfde stad. Een aantal ervan groet ik inmiddels vriendelijk, want we zien elkaar toch 5x per week. Als lotgenoten in de trein hebben we een band. Één van mijn mede-forensen drinkt ‘s ochtends een kopje koffie van de Julia’s. Dat ruikt elke keer weer heerlijk. Elke keer ben ik een beetje jaloers. Elke dag stel ik mijn eerste bakje koffie uit tot kantoor, terwijl ik die €2.50 wel kan missen. Toch?

Iedereen werkt voor geld. Niemand werkt vóór geld.

Tegenstrijdig? Nee. Een paar uitzonderingen daargelaten zijn we het er allemaal wel over eens: geld is geen doel op zich. Maar we laten ons maandelijks wel uitbetalen in geld, en zeggen nooit nee tegen opslag.

De reden is eenvoudig: geld laat zich makkelijk ruilen. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie. Of een vakantie, onderhoud of verbouwen van je huis, dat lekkere speciaalbiertje, enzovoorts. Dingen en diensten die jouw leven makkelijker of leuker maken.

Maar… Juist door het gemak van geld zie je de ware prijs niet.

Een jaar werken voor een kop koffie

Na een lange werkdag nemen veel van ons de trein. Die tijd besteden we massaal aan onze telefoon of een boek. Even bijkomen van de werkdag. Een kopje koffie (die van Julia’s is het beste!) maakt het af.

De 3 minuutjes die de leuke bediening bij de Julia’s besteed aan jouw kopje koffie, die betaal jij. Met 12 minuten van jouw tijd om precies te zijn. Wedden dat je zelf sneller koffie kunt zetten?

Hoe komt dat verschil zo groot? Jouw tijd wordt beloont in geld, en daarover betaal je belasting. De prijs van de koffie is ook meer dan alleen de kostprijs van water & bonen:  Julia’s betaald loon van de  bediening (+ belasting), huur (+ belasting), afschrijving apparatuur, inkoop en marge (+ belasting).

Kortom: het ruilen van jouw tijd voor tijd van de bediening via de omweg ‘geld’ wordt belast (meerdere keren) en kent overhead. Inefficiënt en duur.

Waarom drink ik pas koffie op kantoor? Ik denk teveel na. Voor dat kopje koffie van €2.50 moet je  12 minuten werken (uitgaande van van €2200 netto op 40-uur*). Drink je dit kopje koffie elke werkdag dan werk je per maand 4 uur alleen voor de koffie in de trein. Een hele middag… Zes dagen per jaar. Werk je van je 25ste tot je 71ste? Dan werk je daarvan een heel jaar voor de koffie van de Julia’s. Kóópje.

Zo lekker ruikt het nou ook weer niet.

* Voor de meeste Nederlanders staat geld gelijk aan werken. Elke euro die je uitgeeft moet je eerst verdienen. Wanneer je bijvoorbeeld €2200 netto per maand verdiend (±€2800 bruto, ongeveer modaal) op een 40 urige werkweek dan krijg je (€2200 / (40 uur * 4.5 werkweek))  €12.22 per uur.

Voor een kopje koffie moeten we gemiddeld 12 minuten werken.
Voor een kopje koffie onderweg moeten we gemiddeld 12 minuten werken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.