Direct meer kunnen sparen: 12 concrete tips die je direct kunt toepassen

Direct meer kunnen sparen: 12 concrete tips die je direct kunt toepassen

Laatst vertelde ik aan een kennis dat ik zoveel mogelijk spaar elke maand, zodat ik rond mijn 50ste met pensioen kan. We liepen samen naar de trein, met een beetje haast. Toch stopte hij even en vroeg, met meer dan een beetje onbegrip, “Maar geniet je nu wel van je leven dan? Ik zou niet zoveel willen inleveren…”

Aan uitleggen dat ik niet inlever, maar enkel bewuster kies, ben ik niet meer toegekomen. Dus bij deze.

(Be)sparen zonder te bezuinigen

De enige manier om miljonair te worden is een miljoen euro niet uitgeven. Met die gedachte tussen de oren leef ik met een praktische blik op geld niet uitgeven. Maar dan zonder dingen te hoeven laten, vrijheid is het doel! Je mag zelfs nieuwe dingen kopen, leuk.

Eerst een lijstje met bespaar kansen waar je niks van merkt in je levensgenot maar wel in je portemonnee, daarna werk ik een voorbeeld verder uit. Over stroombesparing, want dat helpt het milieu ook nog een beetje. Als bewijs, zeg maar. Verder geen geklets, des te eerder kan jij deze besparingen doorvoeren.

Zo bespaar je geld, zonder in te leveren:

 • Koop huishoudelijke spullen die je sowieso verbruikt groot in gedurende de aanbieding, en dan het liefste de dure zaken. Bijv. luiers (mooie aanbiedingen bij Bol.com), speciaalbier (hou de Mitra in de gaten), wasmiddel (Albert Heijn heeft sterke Robijn aanbiedingen), Deodorant (Etos heeft vaak Axe in de aanbieding), etc.
 • Stroomgebruik is een sluipmoordenaar van je bankrekening. En dat is totaal onnodig, want je kan jouw stroomverbruik enorm reduceren. Dat telt aardig op over een jaar:
  • Kies voor energiezuinige apparaten (een A+ apparaat kost vaak wel tweemaal zoveel stroom als een A+++ apparaat)  
  • Koop een standby killer (vooral apparaten van voor 2010 gebruiken soms veel stroom in standby modus)
  • Kies een single-task device voor een taak die je veel uitvoert (koop bijvoorbeeld een zuinige radio i.p.v. radio streamen via een televisie + mediabox)
  • Kies voor energiezuinige instellingen (een Ziggo Horizon Box gebruikt ‘normaal’ in standby zo’n 40 Watt, in ‘eco-modus’ standby slechts 0,5 Watt – dat scheelt ±€ 70 per jaar!)
  • Vervang oude apparaten die veel aan staan, zoals een koelkast of vriezer
 • Kies producten op kwaliteit, niet op merk (bekijk vooral eens de Keuringsdienst van Waarde over melk, hint: de goedkoopste melk is exact hetzelfde als de duurste – dezelfde koe, dezelfde boer en dezelfde fabriek)
 • Controleer je doorlopende verzekeringen op prijs en dekking (inboedel-, reis- & autoverzekering kunnen vrijwel altijd goedkoper als ze al een paar jaar lopen)
 • Stap jaarlijks over van energieleverancier, wel even berekenen met welke welkomstbonus je het meeste bespaart. Echt de moeite waard. Grote werkgevers hebben soms ook een aantrekkelijke collectieve aanbieding.
 • Stap over op een sim only mobiele telefoon abonnement. Die dure high-end telefoon is niet beter met Whatsapp, Facebook, internet of e-mail dan een moderne mooie instapper.
 • Lees je veel? Stap over op ebooks / ereader, vooral wanneer je Engelse boeken direct via Amazon koopt scheelt dat zo 30% per boek. Ik had mijn tweedehands Kindle binnen een half jaar terugverdiend.
 • Als je weinig rijdt, maar wel een auto bezit: doe de auto de deur uit en huur een auto wanneer je er één nodig hebt. Huren lijkt duur, maar vergeleken bij de jaarlijkse kosten van autobezit is dit de grootste besparing die je ooit gaat doen. Zelfs als je elke maand 5 tot 10 dagen een auto huurt.
 • Gebruik een regenton om de tuin van water te voorzien.

Een voorbeeld: heeft een oud apparaat vervangen zin?

Een oud apparaat dat veel uren per dag aan staat vervangen kan je een aanzienlijke stroom besparing opleveren. Je jaarlijkse stroomkosten berekenen doe je zo:

> aantal uren per dag dat het apparaat aan staat * aantal dagen * (wattage / 1000) = kWh

> kWh * € 0.23 (prijs per kWh, ongeveer) = € stroomkosten per jaar

Heb je bijvoorbeeld een oude tv die zo’n 300 Watt verbruikt en kijk je veel tv? Dan zijn je kosten voor deze tv:

> 5 uur per dag * 310 dagen per jaar * 300 Watt / 1000 = 465 kWh

> 465 kWh * € 0.23 = € 107 per jaar

Een moderne tv, die rond de 100 Watt verbruikt, bespaart je dus € 72 per jaar. Wanneer je ervan uitgaat dat een nieuwe tv ongeveer € 500 kost verdien je die binnen 7 jaar geheel terug. Dat is sneller dan zonnepanelen zichzelf terugverdienen.

Dan doe ik nog de aanname dat je de tv nooit op standby hebt staan, wanneer je de andere 19 uur per dag de televisie in standby hebt staan moet je echt nú direct een nieuwe kopen. Afzien 😉

Leeftijd Jaarlijks verbruik oude apparaat Jaarlijks verbruik vervangend apparaat Jaarlijkse besparing stroomkosten
8 jaar 350 kWh 150 kWh € 40
10 jaar 380 kWh 150 kWh € 45
15 jaar 450 kWh 150 kWh € 60
20 jaar 500 kWh 150 kWh € 70
25 jaar 600 kWh 150 kWh € 90

bron: milieucentraal

Deze tips zijn lang niet uitputtend. Je kan nog veel meer besparen zonder te bezuinigen. Heb jij tips? Reageer vooral even, waardeer ik zeer.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.