Ik tegen de wereld – challenge accepted!

Ik tegen de wereld – challenge accepted!

In 2017 had elke belegger het gevoel het goed gedaan te hebben. Het was namelijk een geweldig beursjaar. Maar misschien overschatten we onszelf wel. Hoe groot is eigenlijk onze invloed op onze resultaten? En help ik mezelf wel door deels te stockpicken? Daarom ga ik in 2018 de uitdaging aan: ik tegen de wereld. Moge de beste belegger winnen.

 ‘All World’ versus mijn portefeuille

Wat ga ik precies doen? Simpel: ik ga mijn beursresultaten afzetten tegenover hoeveel rendement ik gemaakt zou hebben wanneer ik al mijn geld in de ‘Vanguard FTSE All World UCITS ETF’ etf had geinvesteerd.

Mijn investeringen kosten veel tijd. Ik zoek bedrijven uit, ik vergelijk resultaten, ik lees jaarverslagen, ik denk na over het concurrentievoordeel, over het toekomstperspectief. Ik volg economisch nieuws en technologische trends. Daarna kijk ik naar de brancheverdeling van mijn investeringen, en probeer ik te spreiden. Al met al een heel proces. Inleggen in 1 ETF kan automatisch en kost me nog geen kwartiertje per maand.

Ik ben benieuwd: levert al deze geinvesteerde tijd mij extra rendement op?

Wat is de Vanguard FTSE All World UCITS ETF?

De Vanguard FTSE All World UCITS ETF is een automatisch fonds dat aandelen van over de hele wereld bezit. Het doel is het volgen van de wereldwijde economie. Er zitten meer dan 3.000 verschillende aandelen uit 47 landen in het fonds. Een brede spreiding in één fonds.

De afgelopen 5 jaar heeft de ETF elk jaar tenminste 9% rendement behaald. De beheerskosten zijn 0,25%.

De aftrap: januari 2018 -> gewoon doen!

Op de laatste beursdag van 2017 noteert de Vanguard FTSE All World UCITS ETF een koers van € 71,30. In de eerste week van januari zal ik mijn portefeuille inzichtelijk maken op de site. Daarna is het simpel: elk kwartaal kijk ik naar mijn rendement (inclusief dividend) en vergelijk ik die met de koerswinst van de Vanguard ETF. Heel 2018 hou ik mijn huidige strategie vast: 60% stockpicking, 40% euro dividend ETF.

Na 4 kwartalen is er een winnaar.

Update: hier kan je mijn portefeuille inzien: thinkingbig.nl portefeuille

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.