Ik tegen de wereld – Eerste kwartaal

Ik tegen de wereld – Eerste kwartaal

Jaja, 1 april. Dat is niet alleen een bloedirritante dag met stomme grapjes. Het is vooral de eerste dag van het tweede kwartaal. Welkom Q2 2018. En op het grote scherm speelt een spannende wedstrijd: wie belegd zijn geld beter, ik of de wereld?

Ik: wijzigingen in portefeuille

Bekijk mijn portefeuille hier. De enige opvallende wijziging in de eerste 3 maanden van 2018 was het nemen van een positie in Disney. Jup, die van Mickey Mouse. Ik heb geen verdere koop- of verkoop bewegingen gedaan. Jeweetwel, buy & hold. Naast de start met Disney (1-maart) heb ik in januari en februari mijn standaard maandelijkse inleg verspreid over mijn posities.

Ik: rendement, mwah…

In 2017 was elke maand een topmaand. Vorig jaar heb ik een absurde +16% aan rendement behaald. 2018 begon optimistisch, +0,64% in januari en de gehele maand boven de 0% gebleven. Februari bracht realiteit. 2 februari schoot ik in de min, en daar ben ik niet meer uitgeklommen. De hele maand was er eentje van rode cijfers, even wennen na het groen van de vorige 13 maanden.  Uiteindelijk verloren we in februari bijna 3% (2.80%), auw. Ik zag mezelf deze wedstrijd niet meer winnen.

Maart was ook overwegend rood. Mijn beleggen app opende ik wat minder vaak, rode cijfers moet je niet teveel naar kijken 😉 Het voelt gelukkig ook een beetje als uitverkoop: meer aandelen voor hetzelfde geld. Een prachtige eindsprint op het einde (dankjewel Unilever, Ahold en GSK!) trokken maart in het groen: +0,93%.

Totaal score van mijn ‘handpicked’ portefeuille over Q1 in aandeelwaarde: -1,23%. Februari, bedankt. Daarnaast kreeg ik in totaal ongeveer 0,35% dividend uitgekeerd. Mijn eindscore: -0,88%.

Dat is matig, maar ik voel me redelijk zelfverzekerd met deze stand. De wedstrijd is, denk ik, niet bij de aftrap al verloren.

World: rendement, woah!

Er was veel rumoer in de wereld. Deels dankzij Trump met veranderende belastingen en dreigen met regulering danwel protectionisme, net waar hij die dag zin in heeft. Maar ook geholpen door privacy-schandalen en bewegingen  in de auto-industrie (en ongelukken!). Dan was er nog Rusland… Roerige tijden!

En dat zie je. De world tracker (Vanguard FTSE All World UCITS ETF) waarmee ik de strijd ben aangegaan staat op -3.88% sinds 1-januari (gecorrigeerd naar Euro’s). Een reden hiervoor is dat de tracker is opgebouwd uit zo’n 50% in de VS genoteerde aandelen, daar vielen klappen.

World speelt een slecht eerste kwartaal. Maar ze gaan nog niet verslagen richting kleedruimte.

Tussenstand: een spannend eerste kwartier

Een kwartiertje in de wedstrijd ziet het er goed uit voor de thuisploeg: -0,88% tegenover -3,88%. Maar liefst 3% verschil. Dit klinkt als een comfortabele voorsprong, maar zonder de eindsprint in de laatste drie dagen van maart was het een gelijkspel geworden. Ik ben me dus totaal niet gerust op winst.

Op naar het volgende kwartaal! De strijd is aan.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.