Inflatie voor beginners

Inflatie voor beginners

Om mijn vakantiegevoel kracht bij te zetten aten wij bij McDonald’s.  Dat doen we vrijwel nooit, maar ik had hevige Big Mac drang. Kleine schrik bij de kassa: een Happy Meal kostte ons € 5,45. Whoa! Zo duur was dat toen ik klein was echt niet. Is McDonald’s zo duur geworden? Is de McD een heus restaurant geworden? Nee, het is inflatie! De oorspronkelijke Happy Meal kostte in 1979 $ 1,10. 38 jaar later krijg je daarvoor precies een softijsje.

Elk jaar, zo rond midden september, hebben we het met z’n allen weer heel even over inflatie. Want Prinsjesdag.  In de krant vind je dan een onwaarschijnlijk gedetailleerd cijfer, “de inflatie over 2016 was 1,00%”. Daar wordt dan een keertje over gepraat op het journaal, het verschijnt een paar dagen in de krant, en dan vergeten we het collectief weer.

Doeg inflatie, tot volgend jaar.

Maar als we het elk jaar zo nauwkeurig berekenen… Is het dan misschien belangrijk? Ja. Inflatie is belangrijk. Ook voor jou.

Wat is inflatie?

Inflatie is de afname van de waarde van ons geld. Dit wordt door het CBS gebaseerd op een aantal pijlers, zoals de kosten voor een woning, de kosten voor eten, de kosten voor drinken, de benzineprijzen, kleding, diensten, je telefoonabonnement, etc.

Héél platgeslagen: een brood kost nu € 1. Volgend jaar kost dat brood € 1,09. Dan is er 9% inflatie. Hetzelfde brood kost 9% meer van hetzelfde geld, de waarde van geld is afgenomen.

De waarde kan ook toenemen, dat noemen we deflatie. Daar hoor je trouwens niemand over, want het gebeurt bijna nooit in Nederland.

Waarom is inflatie belangrijk?

Het is elk jaar weer een erg klein getalletje. Vaak zo rond de 2%. Waarom is dat belangrijk? Inflatie is belangrijk omdat het over de jaren heen enorme impact heeft. 10 jaren van 3% inflatie zorgt voor een prijstoename van 34.4%. De huur van je woning, meestal gecorrigeerd voor inflatie*, stijgt bijvoorbeeld van € 850 naar ±€ 1145. Auw.

Het wordt écht vervelend wanneer je een behoorlijk bedrag spaargeld hebt. Jouw spaargeld wordt elk jaar minder waard. Gecombineerd met de lage rentestanden en vermogensrendementsheffing verdwijnt jouw geld met ongekende snelheid.

Voordelen van inflatie op persoonsniveau

De voordelen van inflatie voor onze economie laat ik voor dit stuk buiten beschouwing. Maar er zijn ook voordelen voor het individu. Inflatie is gunstig als je schulden hebt: ook schuld wordt minder waard. Op grote bedragen en een langere termijn heeft dit een gunstig effect, denk aan een studieschuld of hypotheek. Jouw studieschuld van 10.000 broden is over 10 jaar nog ‘slechts’ 6.560 broden waard. De rente buiten beschouwing, natuurlijk.

Inflatie: minder brood voor je geld
Inflatie: minder brood voor je geld

Inflatie en vermogen: een pijnlijke combinatie

Stel je hebt € 100.000 belegd vermogen. Daarover betaal je vanaf 2017 1,58% vermogensrendementsheffing. Tel daar 1,50% inflatie bij op en de totale waardevermindering van je vermogen komt op 3,08%. Dat betekent dat je minimaal 3,08% rendement moet behalen om evenveel vermogen te houden, pittig.

* ‘gecorrigeerd voor inflatie’ of ‘indexering’ is een slimme manier om jezelf of jouw bedrijf te beschermen tegen de waardevermindering van geld. Vaak zie je in langlopende contracten, zoals een huurcontract voor een huis of een jarenlange dienstverlening aan een bedrijf, een clausule die ‘indexering op basis van inflatie’ toelaat. Dat betekent dat de genoemde prijs is het contract jaarlijks met de inflatie verhoogd wordt. Het ‘aantal broden’ blijft gelijk over tijd, maar het aantal € neemt toe.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.