Op peer-2-peer lending avontuur – Mintos ervaringen

Op peer-2-peer lending avontuur – Mintos ervaringen

Geld lenen aan vreemden over het internet.

Tien jaar geleden werd je, terecht, voor gek verklaard als je bovenstaande overwoog. Het was in één zin de formule om snel je geld kwijt te raken. Geld, internet en onbekenden, dat moe(s)t je niet mengen.

Maarja, de bank spelen en geld uitlenen. Dat is stiekem vet interessant. Dat moet ik natuurlijk uitproberen 😉

Tegenwoordig hebben we het een hippe naam gegeven en is het redelijk geaccepteerd: peer2peer-lending, crowdfunding of P2P lending. De meest bekende is misschien wel Mintos. Mintos is een platform waar je gemakkelijk geld kan uitlenen aan anderen. Zij regelen vrijwel alles voor je. En je kan investeren op basis van door jou ingestelde regels. Ik ben gek op automatiseren, dus Mintos wordt mijn P2P-lending platform.

In de serie ‘Mintos ervaringen‘ zal ik een log bijhouden wat ik doe en hoe de resultaten zijn. Vandaag deel 1, met daarin de eerste setup en geld storten.

Mintos account openen

Het openen van een account is zo gepiept. Wel op de laptop, want een iPhone app heb ik niet kunnen vinden. Jammer want ik leef praktisch op mijn mobiel. Weinig vragen en weinig persoonlijke info die ik moet invullen. Wel vragen ze om mijn telefoonnummer, geef ik liever niet.

Geld uitlenen via Mintos

Om geld uit te lenen moet ik eerst geld op Mintos krijgen. Logisch. Helaas ontbreken moderne betaalmethoden zoals IDeal en Paypal. Er is een mogelijkheid ‘Trusty’, die ik voor geen meter vertrouw. Dus ik ga ouderwets geld overschrijven via een overboeking, onhandig.

Om Mintos een reële kans te geven begin ik met € 500. Met de intentie om bij goede resultaten dat dit jaar aan te vullen met nogmaals € 500.

Auto-invest instellen

Spreiden, spreiden, spreiden. Dat is het motto bij elke investering, maar bij leningen is het misschien nog wel belangrijker. Elke lening heeft het risico om niet betaald te worden, dan wil je zo min mogelijk geld op het spel hebben staan. Dus ik wil vooral véél hele kleine leningen.

Mintos helpt daarin door auto-invest aan te bieden. Dit was voor mij de reden om voor Mintos te kiezen. Op basis van een paar regels gaat Mintos een bedrag voor jou spreiden over leningen. Mijn regels voor de eerste leningen zijn als volgt:

  • € 15 – € 25 per lening (dus ik spreid mijn € 500 over ± 20 leningen)
  • Buyback garantie
  • 9% tot 12% rente (redelijk risicovol)
  • Alleen leningen in Euro’s
  • 0 tot 6 maanden resterende looptijd

Kortom: kortlopende risicovolle leningen met hoge rendementen. Ik kies voor meer risico (en meer potentieel rendement) omdat ik anders liever in aandelen investeer. P2P-lending moet meer rendement bieden dan minder risicovolle investeringen, anders is het geen toevoeging aan mijn portefeuille.

En nu wachten…

De auto-invest regels zijn ingesteld. Het geld is overgeboekt. Nu is het een kwestie van wachten. Over een paar weken plaats ik een update over de eerste ervaringen.

Tot nog toe vind ik het interessant (yay, ik ben de bank!), maar verrassend gebruiksonvriendelijk (geen app, geen IDeal / PayPal).

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.