Thinkingbig huisopruiming 1: alles moet weg! Plus verkoopsite ervaringen…

Thinkingbig huisopruiming 1: alles moet weg! Plus verkoopsite ervaringen…

Simplicity is the ultimate sophistication.

– Leonardo da Vinci

Die Leonardo zei wel eens slimme dingen. Maar de quote is misschien een beetje overkill voor het onderwerp van vandaag. Ik heb namelijk een Thinkingbig huisopruiming gehouden: spullen die ik niet of weinig (meer) waardeer heb ik geprobeerd te verkopen. Dit ruimt het huis lekker op, brengt wat geld in het laatje en maakt hopelijk de volgende eigenaar blij. Minder spullen is beter.

Tweedehands vind ik heerlijk, het scheelt geld en het vermindert de impact op het milieu enorm. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een nieuwe eReader gekocht. Maar het verkopen van je spullen is soms een gedoetje, daarom heb ik verschillende verkoopsites geprobeerd.

Ik ben er nog niet helemaal doorheen, de zolder is nog vrij vol, maar een eerste tussenstand:

  • Een vintage Seiko, geschatte waarde €350 – inmiddels verkocht via een horlogesite voor € 300
  • Een kapot Maurice Lacroix horloge, geschatte waar ‘wat de gek ervoor geeft’ – inmiddels verkocht voor €100 via dezelfde horlogesite
  • Mijn mountainbike die ik sinds de verhuizing niet meer gebruikt heb, geschatte waarde € 350 – driemaal verkocht via Marktplaats, driemaal een afhakende koper – mag nog verkocht
  • Een iPhone dock, geschatte waarde ±€40 – verkocht via een electronica-site voor € 25
  • Een joystick, geschatte waarde €25 – mag nog verkocht, gaat op dezelfde electronica-site

Opbrengst €425 ontvangen, en nog voor ±€375 aan spullen op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Marktplaats of niche verkoopsites?

Verkopen van tweedehands spulletjes kan op véél plekken. Maar veruit de meest bekende daarvan is Marktplaats.nl. Via hun app (erg handig, stukken beter dan de website) zet je gemakkelijk een mooie advertentie neer. Het bereik is ook uitstekend, ik had in no time 400+ ‘bezoekers’ op mijn advertentie. Leuk.

Maar dan begint het gedonder: lage biedingen, berichten in een taal die ik niet spreek, biedingen van mensen die daarna nergens op reageren, onderhandelingen waarbij je tot een bedrag komt waarna er alsnog niet meer gereageerd wordt… Wat een ellende! Marktplaats is een afrader.

Niche verkoopsites doen het omgekeerde. Een advertentie plaatsen is omslachtig en je moet aan allerlei regeltjes voldoen. Het bereik is veel kleiner. Een app ontbreekt totaal. Maar… als je eenmaal contact met een mogelijke koper hebt is dat vaak prettig. Prijzen zijn eerlijk en afspraak is afspraak! Ik had in alle gevallen het geld al binnen voordat ik überhaubt naar het postkantoor kon. Genieten.

Als je een product kwijt wilt op een prettige manier tegen een eerlijke prijs: zoek een niche-site met liefhebbers. Scheelt je heel wat frustratie.

Voor de volgende verkoopronde wil ik proberen:

  • Facebook – hier schijn je tegenwoordig ook te kunnen verkopen
  • Een fiets nichesite (voor de mountainbike, hij moet echt weg)

Nu jij: vandaag een rondje door je huis en minimaal 4 dingen uitzoeken en te koop aanbieden! Hop hop! 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.