
Zo zien onze uitgaven eruit
Niets is zo persoonlijk als persoonlijke financiën. Maar tóch kunnen we wat leren van elkaar. Daarom een kijkje in ons huishoudboekje. Dat is nieuw, ook voor onszelf. Want dit lijstje maken wij eigenlijk nooit.
De uitgaven van een spaarzaam gezin.
Het Thinkingbig gezin is een gezellige boel: twee kleine kinderen die van alles willen en twee volwassenen die van alles willen. En kinderen zijn duur. Toch proberen wij zo spaarzaam mogelijk te leven: we zoeken de balans tussen vandaag en later.
Elke maand komt de ‘maandelijkse beloning’ binnen. Ik reken inclusief vakantiegeld en 13e maand(en), maar exclusief bijverdiensten.
We geven in de loop van de maand uit (schuingedrukt is geautomatiseerd en gebeurt direct – pay yourself first):
- 13% naar spaargeld*
- 12% koopt VWRL (een ‘all world’ tracker) via DeGiro*
- 12% naar hypotheekaflossing*
- 10% boodschappen
- 9% kinderopvang (incl. kinderopvang toeslag)
- 8% naar hypotheekrente
- 6% onderhoud en verbetering huis
- 6% portefeuille beleggingsrekening*
- 5% voor verzekeringen
- 4% vakantie
- 4% kleine ongeplande uitgaven (grotendeels supermarkt)
- 3% auto
- 3% uitjes en horeca
- 3% kleding
- 2% voor internet en televisie thuis + mobiele telefonie
- 2% gas, water & electra
- 2% jaarlijkse lasten (zoals gemeentebelastingen)
Iets meer dan 100%, door het afronden naar hele getallen. Alle punten gemarkeerd met een * zie ik als vermogensopbouw. Dat telt op tot 43% van ons inkomen dat als vermogen bij ons gezinnetje blijft. ?
Leuk, een lijstje. En nu?
Ik ben geen fan van strikt budgetteren, ook na het maken van dit lijstje niet. Toch is ‘de lijst’ confronterend, vind mevr. Thinkingbig ook. Het zet ons aan het denken of onze uitgaven overeenkomen met onze principes en wensen in het leven.
Nu moeten we de vraag beantwoorden: Geven we ons geld uit aan wat we echt belangrijk vinden?
Ik heb het gevoel dat we het redelijk goed doen.
Hou jij je uitgaven bij? Wat valt jou op?
8 thoughts on “Zo zien onze uitgaven eruit”
Netjes, goed bezig! Ik ben echt enorm fan het van pay yourself first principe, strict budgeten is niks voor mij.
Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn om je geld aan dingen uit te geven die belangrijk voor je zijn, maar sommige dingen zijn noodzakelijk uitgaven waar je minder waarde aan hecht. Goed bezig zijn jullie zeg!
onze inkomsten zijn elke maand erg wisselend dus wat we sparen is ook erg wisselend. ik probeer nl van een vast bedrag per maand te leven ipv een vast bedrag per maand te sparen 😉
elke maand dus een vast bedrag op de betaalrekening en de rest door naar de spaarrekeningen. werkt super. maar dus geen idee an percentages.. kan t wel eens uitrekenen wat de percentages zijn in verhouding met t maandbedrag. sparen laat ik dus erbuiten. ik kom op beleggen 6%, hypotheek aflossen 14% en rente 15%, boodschappen 20% (incl 3 % zakelijke boodschappen), overblijf 1%, verzekeringen 8% tanken 5%, internet/mobiel 3% gas/electra/water 3%, gemeentelijke heffingen 3%, kleding ongeveer 7%, uitjes ongeveer 9%, overig 3 % en aflossen duo 5%
Wij beleggen veel minder. voor vakantie heb ik geen vaste uitgaven elke maand net als het huis niet, dus die reken ik niet mee. lastig om in te schatten
Oh wauw, die boodschappen post. En uitjes ook best veel toch?
Onze uitgaven wisselen ook, maar ik heb inmiddels ontdekt dat er geen ‘normale’ maanden bestaan. Dus elke maand is er gewoon een andere uitschieter, maar het middeld wel aardig uit.
Vakantiegeld zet ik maandelijks zelf opzij, daarmee moeten we het doen.
onze inkomsten verschillen heel erg 😉 de uitgaven vallen wel mee 😉
idd veel boodschappen.. gezin van 4, maar ook 5 opvangkinderen die me eten, wel zakelijk aftrekbaar. ik werk thuis dus alle maaltijden thuis. uitjes idd veel. gaan bijv jaarlijks naar vrienden van amstel, regelmatig met kinderen naar een pretpark, zwembad, soms samen naar de sauna, theaterbezoek etc. niet eens heel vaak, maar het is best prijzig. maar omdat we veel sparen, aflossen etc, einde van de duo schuld is in zicht (mogelijk zelfs dit jaar al door versneld aflossen) huis met veel hogere waarde dan hypotheek etc, gunnen we onszelf ook leuke uitjes, heben we ook nodig voor onze relatie dus is een prima investering!! geen gekke buitensporige uitgaven naar mijn idee, maar sommige maanden kopen we dure kaartjes, andere maanden geven we nauwelijks geld uit omdat de kaartjes al betaald zijn, lastig om er een gemiddelde voor te verzinnen 😉 zolang de nettowaarde flink blijft stijgen elk jaar en de vaste lasten dalen nu (door de aankoop van zonnepannelen etc heerlijk) ben ik erg tevreden wat we bereiken met ons inkomen !
Moet ik het dan zo zien dat die 43% jullie savings rate is, of is savings rate normaal gesproken echt enkel wat je op een rekening / beleggingsrekening zet?
Iedereen mag dat natuurlijk berekenen zoals ze zelf willen. Maar ik reken inderdaad 43% savings rate. Aflossing van ons huis is een belangrijk onderdeel van ons plan, daarom gaat er ook zoveel geld heen. Dus mijn savings rate ‘definitie’ is ‘alles dat naar het FO plan gaat’ is goed.
Wat een fijn overzicht.
Lijkt mij ook een heel redelijk uitgaven en vermogens (opbouwpercentage) patroon.
Ga dit ook eens in een lijstje zetten.
Wat vond je het meest confronterend in dit lijstje?
Vooral de kleine ongeplande uitgaven (groter dan de auto ?), de onderhoudskosten van ons jaren dertig huis en de kinderopvang. Samen is dat een vijfde van ons inkomen. Auw.
Het lijstje nu hebben voelt wel fijn.
Comments are closed.