Het is wél jouw schuld – nadenken over eigenaarschap

Het is wél jouw schuld – nadenken over eigenaarschap

Things will get better only when you make the changes that are necessary to make them better.
– Harry Browne

Beetje een provocerende titel, maar ik kon niks beters verzinnen wat beide kort en omschrijvend van deze blog is. Ik heb ‘How I found freedom in an unfree world’ van Harry Browne opnieuw gelezen. Het boek is ongeveer 12 jaar ouder dan ik, maar was een jaar of 7 geleden voor mij het startpunt om te beginnen met het anders nadenken over mijn leven. Een paar weken geleden dacht ik dat ik eindelijk écht begreep wat Harry nou precies bedoelde. Dus dan moet je dat even opschrijven 😉

Harry Browne was een behoorlijke denker. Maar hij had wat moeite met zich vrij voelen en gelukkig zijn. Opvallend, want in 1996 en 2000 was hij zowaar ‘in the running’ voor het presidentsschap van de Verenigde Staten. Een man met grote verworven vrijheden, zou je denken. Toch zag hij de wereld van de meeste mensen als onvrij.

Iedereen lijkt geketend door verwachtingen van anderen, omstandigheden, keuzes en schulden. In zijn boek draagt hij een oplossing aan: eigenaarschap nemen over je eigen leven, al je keuzes, maar ook al je omstandigheden. Wiens schuld je verleden is? Maakt niet uit, het is aan jou om je toekomst te vormen. Jij bent namelijk degene die jouw toekomst moet leven. Harry Browne heeft het over valkuilen.

You are you, the person who will live with the consequences of what you do. No one else can be responsible, because no one else will experience the consequences of your actions as you will.
– Harry Browne

Omstandigheden

Een (groot) deel van je situatie is gevormd door omstandigheden. Iedereen heeft een verleden en neemt die met zich mee, soms mentaal en soms fysiek. Maar de enige persoon die daar de gevolgen van draagt ben jezelf. En precies daarom moet je eigenaarschap nemen over deze omstandigheden. Laat het verleden je beslissingen voor de toekomst niet beïnvloeden. Op je verleden heb je geen invloed, op je toekomst wel. En van je keuzes til jezelf de gevolgen.

Bijvoorbeeld: de overheid heeft besloten dat je rond je 72ste met pensioen mag. Een omstandigheid. Deze omstandigheid krijg ik ‘cadeau’ omdat ik in 1985 geboren ben, jammer joh. Doe ik niks aan. Maar dat ik dan pas AOW ontvangt bepaald niet dat ik tot die tijd moet werken. Ik wil rond mijn 50ste kunnen stoppen met werken. En ik heb de vrijheid om dat te proberen, door andere keuzes te maken. Ik ben eigenaar van mijn pensioen, niet iemand anders (want ik voel als enige de gevolgen) – dus ik moet het stuk waar ik invloed op heb zo inrichten dat ik bereik wat ik wil.

Het is een valkuil om te zeggen ‘de overheid heeft dit zo bepaald, ik kan er niks aan doen – het is hun schuld!’. Nee, het is wél jouw schuld. Jij voelt de gevolgen.

Verwachtingen

Veel van wat Harry Browne schrijft valt samen te vatten als ‘als je iets anders wilt bereiken dan anderen, dan moet je ook anders doen dan anderen’. Of de definitie van een dwaas: iemand die hetzelfde doet, maar een andere uitkomst verwacht (is een dwaas). Je eigen wensen raken makkelijk ondergesneeuwd in de verwachtingen van anderen, zoals familie of vrienden. Soms zonder dat je je ervan bewust bent. Dit is ook een valkuil, die je persoonlijke geluk in de weg staat. Je wordt namelijk niet gelukkig van het voldoen aan andermans verwachtingen. Geluk zit in voldoen aan je eigen verwachtingen.

Een grote, nieuwe, auto is helemaal geen zichtbaar succes – het is slechts een grote, nieuwe auto. Altijd binnen 5 minuten reageren op Whatsapp… Omdat jij dat wil en daar gelukkig van wordt? Of omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten?

Anders doen

Eigenlijk komt het neer op een uitspraak die ik, in het echte leven, wel eens over tafel smijt: ‘iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk’. Dat betekent soms (lees: ‘vaak!’) nee zeggen, onpopulaire keuzes maken, en vooral anders doen dan anderen. Sommige mensen snappen je dan niet meer zo goed, je doet anders dan zij. Maar dat komt omdat jij ook anders wilt leven dan zij. Soms voelt dat voor anderen alsof je hun keuzes afkeurt, terwijl je juist daar niet mee bezig bent.

Beetje eng, maar het is de enige manier om een andere uitkomst te bereiken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.